Koken met de Snelkookpan

lamscurry, snelkookpan, koken met de snelkookpan

Koken met de snelkookpan

Eerder voorspelde ik dat de snelkookpan een nieuwe kookhype zou worden. Er zit inmiddels wat beweging in maar ik geef de pan nog graag een duwtje in de rug, want koken met de snelkookpan is zó makkelijk!

In deze video zie je hoe je de snelkookpan gebruikt en wat de voordelen hiervan zijn. Je kan de kooktijd namelijk flink verkorten met de snelkookpan; een stoofpot die normaal 3 tot 4 uur moet stoven op laag vuur, bereid je in een uur in de snelkookpan. Dat is niet alleen tijd besparen maar ook energie.

In de onderstaande blog lees je alles over de voordelen van de snelkookpan:

In dit blog leg ik uit voor welke soort gerechten je de snelkookpan kunt gebruiken:

Bekijk ook eens deze video’s:

In deze video’s zie je andere heerlijke recepten met de snelkookpan. De recepten even rustig nalezen? Je vind ze allemaal in het rechtermenu.

20 Reacties op "Koken met de Snelkookpan"

  • Ineke

    8 april 2021 om 15:29

    Hallo ik heb sinds kort een elektrische snelkookpan,zijn de bereidingen hetzelfde als op gas qau tijd

    • Eke Mariën

      9 april 2021 om 12:22

      Hoi Ineke, ja de tijden zijn hetzelfde vanaf het moment dat de pan onder druk is. De temperatuur is dan hetzelfde in pan, ongeacht de hittebron. Overigens is de temperatuur wel afhankelijk van de stand waarop je de snelkookpan gebruikt. Op snelkookpannen voor op het fornuis zitten meestal 2 standen. Stand 1 geeft een temperatuur van ca. 110 graden en stand 2 van 120.
      Succes met je nieuwe pan!

  • Joke

    19 december 2020 om 18:55

    Lamsvurry in de snelkookpan : geweldig recept en inderdaad , het lamsvlees wordt zó zacht in die 45 minuten ! We zijn fans van de pan én van jullie !!!

    • Eke Mariën

      21 december 2020 om 08:51

      Dank! Erg leuk te horen Joke

  • Roland

    3 december 2020 om 21:12

    Hoi Eke, een tijdje terug Keukenlab gekocht en via jullie site nu ook aan de slag met de snelkookpan. Ik wil de lamscurry graag proberen maar de gebruiksaanwijzing van mijn Fissler pan geeft aan dat er minimaal 200 ml vocht bij moet. Bij een eerdere poging met rendang had ik 400 ml kokosmelk op een kilo vlees, maar toen brandde de boel aan ( pan kwam niet onder druk). Gewoon aanvullen tot 200 of is het vocht VLD wijn, paprika, uit voldoende voor stoomontwikkeling? Groet, Roland

    • Eke Mariën

      4 december 2020 om 19:53

      Hoi Roland, ik begrijp je zorgen maar in een snelkookpan heb je echt minder vocht nodig. Tijdens het bakken van het lamsvlees komt al vocht vrij, er gaat 150 ml wijn in en door de hitte komt er ook vocht uit de groente. Aanbranden kan alleen als de pan niet onder druk komt. Wat je hebt gemerkt bij je rendang. Op zich zou die 400 ml kokosmelk genoeg vocht moeten zijn. Ik begrijp niet helemaal wat er toen mis is gegaan. Om meer controle te houden over wat er in de pan gebeurt kun je ook eerst het gerecht aan de kook brengen en dan pas de deksel erop zetten. De pan moet dan binnen enkele minuten onder druk komen. Als dat niet zo is dan is er iets mis met de pan (ring sluit niet goed, deksel zit niet vastgeklikt). Succes!

  • Gerdien

    15 februari 2020 om 07:46

    Al zeker 30 jaar een snelkoker in huis en kan de lekkerste gerechten maken, wat stoven en winterse soepen betreft dan. Een echte uitkomst na het gebruik van de snelkookpan is het vacumeren van de immer weer overdreven hoeveelheden voedsel die ik overhoud. Ideale combi!

    Ben overigens blij dat ik jouw site heb gevonden. Kende jouw afwijkende berichten nog uit de kookmagazines van weleer. Moest even graven wat was je naam ook al weer. Een van die types die mij in ieder geval inspireert. En jammer maar helaas dat je online betaalde cursus niet zo wordt gewaardeerd, dat je moest afhaken. Aan mij zou het niet hebben gelegen.

  • Corry

    11 februari 2020 om 17:39

    Zojuist eerste poging gedaan om hachee te maken in de snelkookpan. Alles gedaan volgens de stappen zoals beschreven. Het vlees blijft echter taai. Waar zou dit aan kunnen liggen?

    • Eke Mariën

      14 februari 2020 om 11:36

      He da’s vreemd. Weet je zeker dat de snelkookpan onder druk was?

  • peter

    28 mei 2019 om 11:39

    Hallo, ontdekte pas recent jullie site, wat een prachtig concept!
    Vraag: hebben jullie een tip voor een kwalitatief goede hogedrukpan (maak regelmatig grotere hoeveelheden dus minstens 6 of liefst 8 liter)…..?

    • Eke Mariën

      4 juni 2019 om 12:10

      Hoi Peter, ik gebruik zelf al jaren de 6 liter pan van BK. Ben er erg tevreden over. Verder is de crockpot ook een aanrader. Daar kun je nog veel meer mee dan alleen onder druk koken. Ideaal apparaat eigenlijk. Succes!

  • Lidy

    1 november 2018 om 19:33

    Bedankt Ene voor je recept ,ik ga het zeker proberen .

  • Lidy

    29 oktober 2018 om 12:54

    Ik gebruik at jaren een snelkookpan ,lamsnek gaat er geweldig in, maar nu wil ik kalfswangen proberen kan dat.
    Liefs lidy.

    • Eke Mariën

      30 oktober 2018 om 05:55

      Hoi Lidy, zeker kun je kalfswang stoven in de snelkookpan. Gaat perfect zelfs. Bijgaand een receptje:

      Gestoofde kalfswang

      Hoofdgerecht
      4 personen
      bereidingstijd: 20 minuten
      stoven: ± 1 uur

      Ingrediënten
      150 g gedroogde pruimen
      3 dl madeira
      25 g boter
      2 kalfswangen (± 800 g)
      peper en zout
      1 kilo uien
      2 dl kalfsfond
      3 takjes tijm
      5 gekneusde pimentbollen
      1 kaneelstokje

      Extra nodig
      stoofpan met hol deksel

      Stap voor stap
      1. Halveer de pruimen en week ze ± 30 minuten samen met de in de madeira tot de pruimen zacht zijn.
      2. Smelt de boter in de pan. Bestrooi de kalfswangen met peper en zout en bak ze aan beide kanten bruin in de boter in een koekenpan.
      3. Haal de wangen uit de pan en voeg de uien toe aan het braadvocht. Fruit de uien op matig vuur ± 15 minuten tot ze goudbruin zijn en goed gaar. Blus af met de madeira en doe samen met het vlees over in een snelkookpan.
      4. Voeg pruimen, kalfsfond, tijm en specerijen toe. Breng tegen de kook en sluit de pan af met het deksel. Breng onder druk en laat 30 minuten koken onder druk. Draai het vuur uit en laat de pan afkoelen tot de druk eraf is.
      5. Bind het vocht eventueel met beurre manié (mengsel van half bloem en half boter, 1 el bloem en 1 el boter is waarschijnlijk voldoende)

  • Gerda

    29 april 2017 om 20:43

    Ik heb zojuist een snelkookpan binnen en wil er graag mee gaan werken. Voor hoeveel liter zijn de recepten? Ik neem aan dat er verschillende groottes (maximale inhoud) zijn van snelkookpannen.

    • Eke Mariën

      3 mei 2017 om 16:58

      Hoi Gerda, ik gebruik zelf een 4 liter snelkookpan maar je kunt de recepten ook maken in een 6 liter pan of eventueel in een kleinere van 3 liter. Succes!

  • Levine

    7 december 2016 om 23:24

    Ja, kom maar op met die recepten, tips en trucs :-). Sinds kort heb ik een snelkookpan. Ben helemaal fan!

Reactie

Plaats hier uw reactie