Hachee

De beste hachee komt uit de snelkookpan.

  • Bereidingstijd: 25 minuten
    Snelkookpan: 1 uur

  • 4 - 6

Koken met de snelkookpan

Vorig jaar voorspelde ik dat de snelkookpan dé kookhype van 2016 zou worden. Mijn verhaal over de snelkookpan is een van de meest gelezen blogs op mijn website. Dat is hoopgevend, maar voor een echte rage moet er nog iets meer gebeuren, met dit blog als aanzet. Voor welke gerechten kun je de snelkookpan goed…

Benodigdheden

  • Snelkookpan

Ingredienten

  • 600 g doorregen runderlappen
  • 500 g uien, in ringen
  • 25 g boter
  • 1 tl Chinees 5 kruidenpoeder
  • 1 runderbouillontablet
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 kruidnagels
  • paar takjes verse tijm
  • 1 el bloem
  • 1 el boter

Werkwijze

Stap 1/ Snijd de runderlappen in blokken van 5 cm. Dep ze goed droog met keukenpapier en bestrooi ze met peper en zout. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees in ± 5 minuten rondom bruin. Voeg de uien toe en bak ze ± 3 minuten mee. Doe het 5 kruidenpoeder erbij en bak een minuutje mee.

Stap 2/ Doe alles over in de snelkookpan. Verkruimel de bouillontablet erboven en voeg laurier, kruidnagel en tijm toe. Sluit de deksel van de snelkookpan en laat op druk komen (stand 2 = 2 bar). Laat het gerecht 45 minuten koken onder druk op laag vuur.

Stap 3/ Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten afkoelen. Laat de rest van de druk ontsnappen uit het stoomventiel (pas op, de stoom is heet!).

Stap 4/ Meng de bloem en boter goed. Zeef de hachee en vang het vocht op. Breng het kookvocht aan de kook en bind het met het boter-bloem mengsel (beurre manié). Laat de saus 5 minuutjes zachtjes koken en roer dan het vlees met de uien erdoor. Verwijder de laurier en tijmtakjes uit het gerecht.

Lekker met aardappel-knolselderij puree en rode kool

N.B. Er hoeft geen extra vocht of bouillon in de hachee omdat er uit de snelkookpan nauwelijks vocht ontsnapt. Het vlees en de uien bevatten genoeg vocht.

8 Reacties op "Hachee"

  • Marjan

    18 februari 2020 om 13:07

    Hoi Eke l,

    Even een vraag over het recept voor vleesfond uit de snelkookpan. Normaal gesproken schuim je de bouillon af (ivm de ‘ongeregeldheden’ uit de kalfsbotten). Hoeft dat nu niet?

    Groet,

    Marjan

    • Eke Mariën

      29 februari 2020 om 10:07

      Hoi Marjan, dat kan zeker geen kwaad. Je zou de bouillon eerst aan de kook kunnen brengen in de snelkookpan. Dan afschuimen en vervolgens de deksel erop zetten en onder druk koken.

  • Ingrid

    12 januari 2020 om 17:10

    Vanmiddag deze hachee gemaakt. Magere runderlappen gebruikt. Het recept gevolgd en super zachte hachee geworden. In plaats van boter er bloem heb ik een lepel maïzena aangemaakt met water en door het opgevangen vocht geroerd…. Straks de rode kool en aardappels erbij…. smullen maar. Nog nooit is mijn draadjesvlees zoooooo goed gelukt! Dank!

    • Eke Mariën

      13 januari 2020 om 15:27

      Hoi Ingrid, dank voor deze fijne reactie!

  • Fred

    2 januari 2019 om 13:41

    Beste Eke.
    Hartelijk dank voor je informatieve website. Mede op basis van jouw enthousiaste verhalen heb ik nu een snelkookpan aangeschaft. Ik heb gemerkt dat er inderdaad weinig vocht verloren gaat tijdens het koken. Toch ben ik erg huiverig om geen extra vocht toe te voegen bij het maken van de hachee. Er staat immers een markering in de pan die de minimum hoeveelheid vocht aangeeft? Die staat in mijn 6 liter pan maar liefst bij 1,5 liter. Is het niet veiliger om dit aan te houden?
    Hartelijke groet, Fred

    • Eke Mariën

      12 januari 2019 om 14:04

      Hoi Fred, die markering is niet de hoeveelheid vocht maar de minimale vulling van de pan. Uit het vlees komt genoeg vocht tijdens de bereiding. Maar je kunt gerust 100 ml bouillon toevoegen hoor. De Hachee wordt er alleen wat dunner van.

  • Brecht

    27 december 2016 om 13:45

    Beste Eke,
    Ben echt een fan van je website, de erwtensoep was echt een succes en vandaag ga ik de hachee maken, voor mij heb jij dé kook site die ik met interesse volg. Hoop dat je nog lang doorgaat.
    Groet Brecht

    • Eke Mariën

      27 december 2016 om 15:53

      He Brecht, wat leuk om te horen. Ben benieuwd naar je hachee. Ik heb hem vandaag zelf ook gemaakt als vulling voor pasteitjes die in de volgende nieuwsbrief komen. Zoals je zult merken heb je in de snelkookpan nauwelijks vocht nodig. Mocht je de hachee toch te waterig vinden, bindt hem dan met beurré manié. Dat is een mengsel van half bloem, half boter. Begin met 1 eetlepel bloem en 1 eetlepel zachte boter. Door de boter lost de bloem langzaam op in de hachee en krijg je geen klonten. Dan nog wel even 10 minuten zachtjes laten koken om de bloemsmaak eraf te halen.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.