18 Reacties op "Snelkookpan recepten"

  • Dirk

    13 november 2023 om 15:46

    Goedemiddag,
    De snelkookpan recepten zijn helaas verdwenen. Zou ik misschien nog een keer het Roti recept kunnen ontvangen, deze vinden we erg lekker maar ik heb het recept niet opgeslagen.

    Bij voorbaat dank

    Dirk

    • Eke Mariën

      29 november 2023 om 17:30

      Hoi Dirk, volgende week komen alle vleesrecepten weer terug die ik had verwijderd van de site.

  • Esther

    3 december 2022 om 11:21

    Dag Eke, ik heb een vraag over het gebruik van (bruisend) bier in de snelkookpan. Stoofgerechten met bier zijn heerlijk, maar kan het kwaad als je koolzuur onder druk gaat brengen? Ontploffingsgevaar? Dank voor je reactie!

    • Eke Mariën

      5 januari 2023 om 11:12

      Hoi Esther,

      Ik breng meestal eerst het gerecht tegen de kook voordat ik de drukdeksel op de pan zet. In die tijd kan het koolzuur verdampen uit het gerecht. Maar ook als je de deksel er meteen opzet, en het koolzuur in de pan blijft, loop je geen onploffingsgevaar. Elke snelkookpan heeft een drukventiel die bij een te hoge druk stoom loslaat. De druk in de pan wordt dus geregeld door de pan. Koolzuur zal daar geen invloed op hebben. Succes met stoven!

  • Jenny

    12 oktober 2022 om 11:16

    Voor een pan van hoeveel liter zijn de recepten? Bijvoorbeeld van de hollandse erwtensoep.

    • Eke Mariën

      27 oktober 2022 om 21:14

      Ik gebruik een pan van 4 liter. Die is groot genoeg voor alle snelkookpanrecepten op de website.

  • Cem

    14 september 2022 om 16:50

    Fijn dat ik een vraag kan stellen:
    Ik heb stoofvlees altijd in de oven en in grote porties gemaakt. Altijd uren in de oven, maar ivm energieprijzen switch naar een snelkookpan.
    Kan ik 1,5 kg runderlappen bereiden in een snelkookpan van 6 liter. Alle gevonden recepten en het instruktieboekje gaan uit van 600/700 gr vlees. Kan ik die recepten gewoon verdubbelen of moet ik minder vloeistof toevoegen? Blijft de kooktijd hetzelfde bij grote portie?

    • Eke Mariën

      23 september 2022 om 12:01

      Hoi Cem, ja 1,5 kilo moet lukken in een snelkookpan van 6 liter. De bereidingstijd blijft hetzelfde vanaf het moment dat de pan onder druk zit. Omdat er meer in de pan zit zal het iets langer duren voordat alles aan de kook is en de druk in de pan komt. Je kunt dezelfde hoeveelheid vocht toevoegen als voor 600 / 700 g vlees. Er komt namelijk ook vocht uit het vlees. Succes!

  • Dominique Bos

    2 december 2020 om 10:38

    Goedemorgen,

    Ik maak graag bouillon van botten en schenkels met vlees. Nu laat ik dat in een elektrische hogedrukpan ruim 3 uur koken, terwijl jullie recept uitgaat van 1 uur. Ik heb nu een hogedrukpan gekocht voor op het fornuis, en vraag me nu af of er een significant verschil zou zijn als ik in deze nieuwe pan ook mijn bouillon 3 uur zou koken. Hebben jullie daar een idee over? Ik ben niet uit op een snelle bouillon, maar wel een krachtige. Dus ik zou denken dat hoge druk plus extra tijd = extra krachtig? Wat is jullie idee hierover? Hartelijke groet,
    Dominique Bos

    • Eke Mariën

      4 december 2020 om 19:57

      Hoi Dominique, klopt, hoe langer je kookt onder druk hoe sterker de smaak zal worden omdat je de maillardreacties meer tijd geeft om hartige smaken te ontwikkelen. Na een uurtje trekken zijn de smaakstoffen wel uit de botten en schenkels getrokken. Die hoeven dan eigenlijk niet meer mee te trekken. Je zou eens uit kunnen proberen door de bouillon eerst een uur onder druk te koken. Dan te zeven en vervolgens nog eens 2 uur onder druk te koken. Ik vermoed namelijk dat het lang koken onder druk van de botten off flavours veroorzaken. Maar dat is een gok. In restaurantkeukens staan die botten etmalen op de kachel dus het zal niet zo’n vaart lopen.

  • Brigitte Haanstra

    29 maart 2020 om 20:05

    Recent je website leren kennen en toch maar eens de snelkookpan uit de kelder gehaald(stond daar minstens 10 jaar). Maar wat een geweldig resultaat, jou hachee recept is super lekker! Eindelijk is het me gelukt om mals stoofvlees te maken. Ik ben hier erg blij mee!

    • Eke Mariën

      3 april 2020 om 13:08

      Jipiee, daar wordt ik blij van! En er staan nog veel meer recepten voor de snelkookpan op m’n site!

  • Marjan van Oosten

    5 februari 2020 om 14:58

    Een paar weken geleden heb ik een snelkookpan aangeschaft en ben er erg enthousiast over. Inmiddels 2 keer de erwtensoep van jullie website klaargemaakt, geweldig lekker.

    Even een vraag over een ander gerecht, hachee, en jullie recept. Er wordt geen vocht toegevoegd (want zit al in de uien en het vlees) en de kooktijd is 45 minuten. Resultaat ook weer super. Heb hier echter een boekje van BK (vd snelkookpan). Er wordt wél vocht toegevoegd plus een kortere kooktijd, 20 minuten. 600 gr vlees, halve lit water (plus 250 gr gewelde abrikozen)

    • Eke Mariën

      5 februari 2020 om 17:35

      Hoi Marjan, een halve liter water geeft echt een waterige hachee. Zou ik niet doen. 20 min kan alleen als je het vlees erg klein snijdt.

  • leanneke57@gmail.com

    28 december 2017 om 19:25

    Ik wil graag mijn aardappelen en groenten tegelijk koken maar hoe doe ik dat
    Als ik alles in de pan doet dan gaat toch alles door elkaar
    Of werkt dit zo niet voor een snelkookpan

    • Eke Mariën

      30 december 2017 om 11:52

      Aardappels en groenten zou ik nooit tegelijk koken in een pan. Het zetmeel uit de aardappels bind het aroma van de groenten waardoor je minder smaak krijgt. Dat is precies de reden waarom je stamppot groenten ook niet tegelijk moet koken met de aardappels. In de snelkookpan kun je prima aardappels koken en harde groenten zoals bietjes en koolraap. Maar de meeste groenten kun je beter garen in kokend water (blancheren). Succes!

      • Magny

        20 februari 2018 om 22:44

        Ik doe mijn stamppot altijd in de snelkookpan. Vitamines blijven behouden en ik vind de smaak toch echt wel lekkerder alles apart koken. Ennnnn, kwartiertje is t klaar. Zelfs de kids proeven t verschil van zonder en met snelkookpan koken.
        Zuurkool doe ik wel apart omdat ik anders door de zuurkool de aardappels niet kruimig krijg.

      • Eke Mariën

        7 maart 2018 om 21:29

        He Magny, dank voor je reactie. Er valt zeker wat voor te zeggen om groenten en aardappels samen te koken in de snelkookpan. Veel tijdwinst en een beter behoud van smaak. Zuurkool een aardappels werken niet samen omdat het zuur het verstijfselen van het zetmeel in de aardappels remt. Dat heb je ook met boontjes die je kookt in tomatensaus.

Reactie

Plaats hier uw reactie