Vanilleroomijs

Perfect roomijs: genieten tot de laatste hap!

  • /
  • 30 min. bereiden
    3 uur afkoelen.
    30-60 min. in de ijsmachine

  • 15-20 bollen

Vanilleroomijs

*Je hebt een ijsmachine nodig om dit ijs te maken. Stap 1/ Schraap de zaadjes met een mes of een theelepel uit het vanillestokje. Breng de melk met het vanillestokje en de zaadjes tegen de kook aan en laat het 15 min. trekken. Neem de pan van het vuur en zeef de melk. Stap 2/…

Benodigdheden

  • Mes
  • Pan
  • Zeef
  • Kom
  • Garde
  • Houten lepel
  • Metalen kom
  • IJsmachine

Ingredienten

  • 1 vanillestokje, in de lengte opengescheden
  • 500 ml volle of halfvolle melk
  • 5 eierdooiers
  • 150 g suiker
  • 250 ml slagroom

Werkwijze

*Je hebt een ijsmachine nodig om dit ijs te maken.

Stap 1/ Schraap de zaadjes met een mes of een theelepel uit het vanillestokje. Breng de melk met het vanillestokje en de zaadjes tegen de kook aan en laat het 15 min. trekken. Neem de pan van het vuur en zeef de melk.

Stap 2/ Klop de eierdooiers en de suiker met een garde tot een romige crème die als een breed lint van de garde loopt.

Stap 3/ Schenk al kloppend de hete vanillemelk in een dunne straal bij het dooiermengsel. Schenk alles terug in de pan. Verwarm het mengsel op matig vuur en roer steeds goed met een houten lepel over de bodem van de pan tot het mengsel licht bind.

Stap 4/ Schenk de vla uit de pan in een metalen kom en roer de slagroom erdoor. Laat onder regelmatig roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de vla nog een uur in de koelkast.

Stap 5/ Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 1 uur tot ijs.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.