Spruitjesstamppot met oesterzwammen en oude kaas

Vegetarische spruitjesstamppot met oesterzwammen voor een hartige bite.

spruitjesstamppot
  • Bereiden ± 45 minuten / oven ± 15 minuten

  • hoofdgerecht (4 personen)

Aardappels voor de stamppot

Niet elke aardappel is geschikt voor de stamppot. Om een lekkere smeuïge puree te koken heb je kruimige aardappels nodig. Dit zijn aardappels die tijdens het koken zacht worden, ook wel droogkokers worden genoemd. Als aardappels na het koken helemaal uit elkaar vallen worden ze afkokers genoemd. Er zijn honderden aardappelrassen en hun verkrijgbaarheid verschilt per seizoen. In de winter kun je voor de stamppot bijvoorbeeld de soorten eigenheimer, bilstar, irene, bint, frieslander of de biologische raja gebruiken. Enkele tips voor een perfecte puree:
- Kook aardappels voor puree met zo min mogelijk water. Ze hoeven maar half onder water te staan als je een deksel op de pan gebruikt.
- Pureer aardappels met een roerzeef of speciale pureeknijper. Mocht je beiden niet in huis hebben gebruik dan een bolzeef en druk de aardappels er met een pollepel doorheen. Zo krijgt je puree een mooie fijne structuur.
- Voor puree geldt: hoe heter, hoe beter. Kook daarom de melk met de boter en verwerk de gepureerde aardappels zo heet mogelijk! Zolang de temperatuur boven de 80° C blijft kan het zetmeel in de gare aardappels nog vocht opnemen. En, hoe meer vocht, hoe smeuïger de puree.

Ingredienten

  • 1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
  • 500 g spruitjes, schoongemaakt, grote gehalveerd
  • 200 g oesterzwammen, in reepjes
  • 100 g boter
  • 300 ml volle melk
  • nootmuskaat
  • 3 beschuiten
  • 200 g geraspte oude boerenkaas

Werkwijze

Stap 1/ Kook voor de spruitjesstamppot de aardappels in ± 20 minuten gaar in weinig water met een beetje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.

Stap 2/ Kook intussen de spruitjes 6-8 minuten in ruim kokend water met zout tot ze beetgaar zijn, grote spruiten hebben iets meer tijd nodig. Verhit 1 el boter in een koekenpan, bak de oesterzwam op hoog vuur in 4-5 minuten gaar en bestrooi met wat zout.

Stap 3/ Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 4/ Verhit in een steelpan de melk en 50 g boter tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer de hete melk en boter erdoor. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Spatel de oesterzwam en de spruiten door de aardappelpuree.

Stap 5/ Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal van ± 2 liter inhoud. Verkruimel de beschuiten over de stamppot, verdeel de rest van de boter in kleine stukjes erover en bestrooi met de kaas. Bak de puree nog 15 minuten in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.