Gestoomde couscous met groenten

Gestoomde couscous is lekkerder dan gewelde couscous. Lekker in combinatie met geroosterde groenten en olijven.

Gestoomde couscous met groenten

Gestoomde couscous met groenten maak je zo: Stap 1/ Verhit de oven op 180 graden. Stap 2/ Meng de couscous goed met een eetlepel van de olijfolie. Wrijf het tussen de handen zodat rond elke korrel een filmpje olie komt. Voeg eventueel een beetje zout toe. Meng er 150 ml heet water door en wacht…

Benodigdheden

 • stoompan
 • bakpapier

Ingredienten

 • 300 g medium (moyen) couscous
 • 5 el olijfolie
 • 1 kleine hokkaido pompoen
 • 500 g Turkse groene pepers
 • 10 g munt
 • 10 g koriander
 • 200 g feta of plantaardige witte kaas (op de foto)
 • 150 g kalamata olijven

Werkwijze

Gestoomde couscous met groenten maak je zo:

Stap 1/ Verhit de oven op 180 graden.

Stap 2/ Meng de couscous goed met een eetlepel van de olijfolie. Wrijf het tussen de handen zodat rond elke korrel een filmpje olie komt. Voeg eventueel een beetje zout toe. Meng er 150 ml heet water door en wacht tot het is opgenomen. Doe de couscous in een stoommand en stoom 10 min. boven kokend water. Sluit goed af met een deksel.

Stap 3/ Boen de pompoen goed schoon en snijd doormidden. Verwijder met een lepel de zaden en snijd de helft van de pompoen in parten van ca. 2 cm dik. Leg ze samen met de groene pepers op een bakplaat bekleed met bakpapier. Schep ze om met 2 el olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster de groenten ca. 25 min. in de oven.

Stap 4/ Kiep de gestoomde couscous op een grote schaal of in een kom en laat een paar minuten afkoelen. Besprenkel met een paar eetlepels koud water en meng het er met de vingers door. Maak de couscous helemaal rul en doe terug in de stoommand. Stoom nogmaals 10 min. in de stoompan.

Stap 5/ Snijd de kruiden fijn en verdeel de feta of plantaardige witte kaas in stukken.

Stap 6/ Herhaal stap 4 nogmaals en stoom de couscous voor de derde keer. Doe het daarna weer terug op de schaal of in de kom, laat een paar minuten afkoelen en meng er 3/4 van de kruiden door, de rest van de olie, peper en eventueel een beetje zout.

Stap 7/ Serveer de drie keer gestoomde couscous met groenten op een grote schaal samen met de pompoen, pepers, olijven en witte kaas. Bestrooi met de rest van de kruiden.

Heb je geen stoompan? Wel de couscous dan in 600 ml kokend water of bouillon. Volg wel de eerste aanwijzingen in stap 1 (olie en eventueel zout toevoegen). Door een dubbele hoeveelheid vocht te gebruiken worden de couscouskorrels een stuk zachter. Je moet de korrels na het wellen wel met een vork rul maken. De textuur lijkt op die van drie maal gestoomde couscous. De korrels van gestoomde couscous worden alleen net iets luchtiger en blijven wat steviger.

2 Reacties op "Gestoomde couscous met groenten"

 • Do van Leeuwen

  18 maart 2023 om 10:50

  Goedendag,
  Als ik op je boek “koken met kennis” klik, krijg ik een foutmelding.
  Bij Bol.com is het wel gewoon te koop.
  Leuk om je website en nieuwsbrieven te lezen. Echt heel informatief.

  Met vriendelijke groet,
  Do van Leeuwen.

  • Eke Mariën

   20 maart 2023 om 12:14

   Hoi Do, dank voor je reactie. Koken met Kennis is helemaal uitverkocht en alleen nog 2e hands verkrijgbaar (helaas). Ik ga de link veranderen zodat de foutmelding verdwijnt. Dank voor je compliment!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.