Gemberroomijs

Zacht en romig ijs met een uitgesproken gembersmaak

roomijs
  • 20 min bereiden
    2 uur afkoelen
    1 uur invriezen

  • 8

Roomijs, een smakelijk netwerk

IJs is wetenschappelijk gezien een van de meest ingewikkelde eetbare mengsels, zo zeggen ijsexperts. Als consument sta je daar – likkend aan een smakelijk bolletje – niet zo bij stil. IJs is gewoon lekker. Daarom is het fijn te weten waar je op moet letten als je ijs bereid. Zorgt bijvoorbeeld in sorbetijs de suiker…

Benodigdheden

  • IJsmachine
  • Elektrische mixer
  • Zeef

Ingredienten

  • 150 g verse gember
  • 500 ml volle melk
  • 5 eidooiers
  • 150 g kristalsuiker
  • 1 g zout
  • 250 ml slagroom
  • 5 g zwart sesamzaad (plus extra om te garneren)

Werkwijze

Stap 1/ Snijd de gember in dunne plakjes en breng samen met de melk met tegen de kook aan en laat het 15 min. trekken op laag vuur. Neem de pan van het vuur en zeef de melk.

Stap 2/ Klop de eierdooiers met de suiker in 5 minuten met een electrische mixer tot een romige dikke crème.

Stap 3/ Schenk al kloppend de hete gembermelk in een dunne straal bij het dooiermengsel. Schenk alles terug in de pan en voeg het zout toe. Verwarm het mengsel op matig vuur en roer steeds goed met een houten lepel over de bodem van de pan tot het mengsel licht bind. Handig is om een thermometer te gebruiken. Bij 80° C zijn de dooiers gaar.

Stap 4/ Schenk de vla uit de pan in een metalen kom en roer de slagroom erdoor en sesamzaadjes erdoor. Laat onder regelmatig roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de vla nog minimaal een uur in de koelkast. Een nacht is beter. Lees dit blog waarom dat zo is.

Stap 5/ Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 1 uur tot een romig gember ijs. Serveer met wat gehakt stemgember en strooi er wat extra maanzaad overheen.

Lees hier het blog over goed roomijs maken

Bekijk hier de video over roomijs maken

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die om de week op vrijdag 17.00 uur verschijnt.