Flammkuchen

Krokante dunne pizza met diverse toppings

flammkuchen
  • Bereiden: 35 min.
    Rijzen: 1 uur
    Oventijd: 15 min.

  • 4

Flammkuchen

Vier je vakantie thuis! In dit blog leg ik uit hoe je heerlijke knisperende Elzasser pizza’s bakt. In Frankrijk tarte flambée en in Duitsland flammkuchen genoemd. De kunst zit hem in een goed deeg, de dikte ervan en bakken op een ovensteen. Deeg Hoe dunner de pizza, hoe elastischer het deeg moet zijn. Voor die elasticiteit…

Benodigdheden

  • deegroller
  • bakplaat

Ingredienten

  • 8 g gedroogde gist (1 zakje)
  • 4 g suiker (1 tl)
  • 210 ml lauw water
  • 350 g patentbloem (of pizzabloem)
  • 2,5 el olijfolie (30 ml)
  • 4 g zout (1 tl)
  • 200 ml crème fraîche

Werkwijze

Stap 1/ Los de gist en de suiker op in het water in een kom. Laat het mengsel 5 minuten staan en roer het even door. Laat nog 5 minuten staan tot de oppervlakte licht begint te schuimen. De gist is nu actief.

Stap 2/ Zeef de bloem boven een ruime kom en maak een kuiltje in het midden. Giet hierin het gistmengsel en 2 eetlepels van de olie. Werk met een houten lepel (of bolle kant van een deegschraper) de bloem in de kuil en meng alles tot een samenhangend deeg. Voeg het zout toe en kneed verder met je handen op het aanrecht.

Stap 3/ Deeg kneden vergt aandacht en tijd. Maak telkens een bal van het deeg en druk deze met de palm van je hand uit over het aanrecht. Zo rek je de gluteneiwitten op in het deeg en kunnen ze een stevig en elastisch netwerk vormen. Vouw de uitgerekte deeglap weer terug tot een bal, draai een kwartslag en druk weer uit. Kneed het deeg ± 15 minuten op deze manier: uitdrukken, opvouwen, draaien, uitdrukken, etc. (kneden met de deeghaak van de staande mixer kan ook, reken op 5 – 10 minuten). Het deeg is goed als het elastisch is en makkelijk terugveert als je er een vinger in drukt. Ook kun je tussen je duimen en wijsvingers een klein bolletje deeg uit elkaar trekken. Als je er een flinterdun, bijna doorzichtig, vliesje van kunt vormen, is het deeg goed.

Stap 4/ Maak een bal van het deeg en druk een paar keer de zijkanten van de bol strak met je handen onder het deeg (opbollen). Dit is belangrijk, omdat je hiermee de bovenkant (wat ook de bovenkant van het brood wordt) glad trekt en alle oneffenheden onder het deeg duwt. Doe de rest van de olie in een kom en haal de gladde bovenkant van het deeg door de olie. Zet de bol met de bovenkant naar boven in de kom en smeer al het deeg goed in met olie. Dek de kom af met plasticfolie en laat een uur rijzen op kamertemperatuur tot het in volume is verdubbeld.

Stap 5/ Verwarm de oven 15 minuten voor op 220 °C conventioneel of 200 °C hete lucht. Bij voorkeur met een ovensteen (zie dit blog).

Stap 6/ Duw het deeg plat en verdeel het in vier gelijke stukken. Rol ze uit op een met bloem bestoven aanrecht tot ovale dunne plakken van 20 x 30 cm. Ze moeten echt goed dun zijn, dat maakt een flammkuche anders dan een pizza.

Stap 7/ Smeer de deegplakken in met ¼ van de crème fraîche en houd 1 cm van de randen vrij. Beleg ze vervolgens met een keuze uit onderstaande toppings.  Bak ze circa 15 minuten in het midden van de oven (of op een ovensteen*). Verdeel ze elk in drie stukken en serveer.

Tip: Als je geen ovensteen hebt kun je in een conventionele oven (met onder en bovenwarmte) ook de bodem van de oven gebruiken. Leg het de flammkuche op bakpapier (zonder bakplaat) rechtstreeks op de bodem en bak 5 minuten. Verplaats hem dan naar het midden van de oven. In een heteluchtoven heeft dit geen zin omdat de hitte niet van de bodem komt maar uit de ventilator.

Met pompoen en pesto

300 g groene pompoen, in flinterdunne plakjes*

2 el pompoenpitten

2 el pesto

2 el olijfolie

*Snijd de rauwe pompoen met een dunschiller

Met spinazie en ei

100 g jonge bladspinazie

Blaadjes van 1 takje rozemarijn

12 zongedroogde tomaatjes uit de olie

2 teentjes knoflook, in dunne plakjes

4 eieren

Met rode ui, blauwe kaas en hazelnoten

500 g rode uien, in ringen*

2 el azijn

2 el honing

250 g gorgonzola picante

50 g hazelnoten, grof gehakt

10 g salieblaadjes

*Verhit de uien met de azijn en honing in een steelpan op matig vuur. Laat 10 min. zachtjes sudderen tot de uien zacht zijn en schep regelmatig door.

6 Reacties op "Flammkuchen"

  • Marcel Goedegebuure

    10 november 2018 om 12:13

    Ook mijn pizza’s kwamen met dit recept goed uit de oven. (Ik had iets minder water nodig, maar dat ligt vast aan mijn meel. Ik had gist en suiker voor de zekerheid opgelost in 200ml water, dus geen probleem.) Extra lang gekneed, na dat verhaal over de gluten.

    Oven op z’n hoogst (230), pizzasteen erin en goed warm laten worden. Deeg dun uitrollen. Dun laagje simpele tomatensausje erop en beleggen met salamireepjes, dungesneden ui, zwarte olijfjes en mengsel van kleingesneden mozzarella en geraspte parmezaan (verhouding ongeveer 4/1) erover.

    Zelfs in mijn simpele combi-oven had de dunne pizza maar tussen de tien en vijftien minuten nodig om lekker goudbruin en super knapperig te worden.

    Zdlfs de volgende dag, uit de koelkast, was de rand nog knapperig.

    • Eke Mariën

      13 november 2018 om 13:00

      Dank voor je input Marcel!

  • MaAdri

    3 augustus 2016 om 08:17

    Hoi Eke, ik heb nog een vraag. Ik heb dit recept gebruikt om kleine ronde flammkuchen te maken en voor te bakken. Aan tafel gaan we die dan beleggen en nog even opwarmen. Leuk voor de kinderen. Bij het voorbakken werden de (meeste) flammkuchen bol, een soort pitabroodjes zal ik maar zeggen. Hoe kan ik dat een volgende keer verhelpen? Inprikken voor het bakken? Alvast bedankt voor het antwoord. Trouwens, beregoeie site, de uitleg bij de recepten verduidelijkt veel. Gr. Marjan

    • Eke Mariën

      23 augustus 2016 om 19:34

      Hoi Marjan,

      Dank voor je compliment! Zodra je ziet dat het deeg opbolt kun je het doorprikken. Ik zou ze niet meteen inprikken want die ‘blaren’ in het deeg worden tijdens het afbakken krokant. Ook kun je het deeg nog dunner uitrollen. Voor flammenkuche is een paar millimeter al genoeg. Succes.

  • MaAdri

    30 juli 2016 om 17:48

    In de ingrediëntenlijst staat 10 ml olie (=1 el). In stap 2 heb je het over: gebruik 2 el van de olie. Dat is al 1 el meer dan in de ingrediëntenlijst staat. In stap 4 wordt nog een keer 2 el olie gebruikt. Dus totaal 4 el. Ik dacht altijd dat 1 el 15 ml is, dat zou in totaal 60 ml zijn. Maar hier staat dat 10 ml olie 1 el is, dan zou ik 40 ml nodig hebben. Kun je mij uit de brand helpen?

    • Eke Mariën

      2 augustus 2016 om 22:52

      Hoi Marjan, dank je voor je reactie. Fijn dat je zo alert bent want het recept klopt niet. Er gaan 2 eetlepels olie door het beslag, dat is zo’n 25 ml. Verder nog een theelepel olie om de kom en het deeg mee in te vetten voor het rijzen. Ik pas het aan op de site. Groet, Eke

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.