Fermenteren: rode zuurkool

Zuurkool met een twist

fermenteren
  • Bereidingstijd: 20 min.
    Wachten: circa 14 dagen

  • 4

Fermenteren van kool. Verrot lekker!

Volg hier de online cursus fermenteren Fermenteren Het fermenteren van groenten is al zo oud als de weg naar Rome. In nauwe samenwerking met bacteriën, gisten en schimmels, gebruikten onze voorouders de techniek om voedsel te bewaren. Olijven, zuurkool, augurken, kimchi en ingelegde citroenen zijn bekende voorbeelden. Maar wist je dat een groot deel van onze…

Benodigdheden

  • weckfles van 750 ml
  • glazen potje dat in de inmaakpot past

Ingredienten

  • 1 kilo rode kool (1 stuks)
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 tl komijnzaadjes
  • 10 g dille
  • 25 g ongeraffineerd zeezout (sel gris) op 1 kilo kool
  • 1 steranijs
  • 3% pekelwater (optioneel)

Werkwijze

Bekijk hier de video bij dit recept.

Stap 1/ Snijd de kool doormidden en verwijder de harde kernen. Verdeel de helften in parten en snijd de stukken in dunne reepjes op een mandoline of snijmachine. Het kan natuurlijk ook met een scherp mes.

Stap 2/ Verhit de peperkorrels en komijnzaadjes kort in een droge koekenpan tot ze hun geur afgeven en plet ze in een vijzel. Snijd de dille fijn en voeg samen met de specerijen en het zout toe.

Stap 3/ Meng de kool goed en wrijf stevig tussen de handen (‘masseren’) totdat de kool zachter begint te worden. Laat de kool 5 minuten staan en doe over in een steriele pot. Voeg de steranijs toe en druk de kool goed aan zodat het vocht boven de kool komt te staan. Als er te weinig water in de kool zit voeg dan een beetje pekelwater toe. Gebruik daarvoor een pekeloplossing van 3%. Dat is 30 gram ongeraffineerd zeezout per liter water.

Stap 4/ Duw de drijvende koolblaadjes onder het water met behulp van een glazen potje gevuld met water (die net in de koolpot past). Verwijder de stukjes kool rondom de deksel en dek de pot af met een schone doek. Bind deze eventueel met een touwtje vast rond de pot. Laat de kool een week staan op kamertemperatuur. Na enkele dagen zullen er koolzuurbelletjes ontstaan en komt de kool ’tot leven’. Het fermenteren komt nu goed op gang. Proef de kool na een week dagelijks totdat de je hem zuur genoeg vind. Verwijder dan de doek en het glazen potje en sluit de pot af met het deksel. Zet de pot in de koeling. De kool is nu klaar om te eten (in salades bijvoorbeeld) en kan tot een half jaar bewaard worden. De smaak zal in de loop der tijd nog langzaam veranderen omdat het fermentatieproces langzaam doorgaat.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.