Bloemkooltaart met gruyère

Zo bak je een perfecte hartige taart

  • Bereiden: 30 minuten
    Opstijven deeg: 30 minuten
    Oventijd: 45 minuten

  • 3 - 4 personen

Hartige taart tips

De laatste maanden heb ik veel geschreven over zoet gebak. Geen wonder, eind volgende maand komt mijn nieuwe boek Bakken met Kennis uit. Dat gaat niet alleen over zoet, ik wijd ook een hoofdstuk aan hartige taart. Daarvoor gelden weer heel andere regels als voor het bakken van cakes en koekjes. In dit blog licht…

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • bakplaat bekleed met bakpapier
  • taart- of vlaaivorm van 28 cm

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 250 g Zeeuwse bloem (of 225 g patentbloem met 25 g maizena)
  • 125 g koude boter
  • 4 g zout
  • 200 g crème fraîche
  • Voor de vulling:
  • 1 bloemkool
  • 5 rode uien
  • 2 el olijfolie
  • 150 g geraspte gruyère
  • 150 g rauwe ham, in plakjes
  • 4 eieren (M)
  • 1 citroen
  • 20 g dragontakjes
  • 100 ml crème fraîche

Werkwijze

Stap 1/ Snij de boter in kleine blokjes, meng ze door de bloem en zet 15 min. in de vriezer.

Stap 2/ Maal de boter met de bloem in de keukenmachine (of staande mixer met vlinder) tot grove stukken. Voeg het zout en de crème fraîche toe en maal kort tot een samenhangend deeg. De boter moet in kleine vlokjes zichtbaar blijven.

Stap 3/ Haal het deeg uit de machine en vorm tot een platte ronde bal van 15 cm. Wikkel in plasticfolie en laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Stap 4/ Verwarm de oven voor op 200 °C conventioneel of 180 °C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen.

Stap 5/ Snij ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en de uien in parten. Hussel ze om in een kom met de olie en bestrooi met peper en zout. Spreid de groenten uit op een bakplaat en rooster ze 25 minuten in de oven.

Stap 6/ Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een cirkel van 30 cm. Rol de deegcirkel rond de deegroller en wikkel af boven de vlaaivorm. Druk het deeg goed aan op de bodem en de randen.

Stap 7/ Bestrooi de bodem met 3/4 van de geraspte kaas en leg hierop de helft van de plakjes rauwe ham. Breek de eieren boven een maatbeker. Rasp de citroenschil erboven en pers het sap eruit. Voeg de helft van de dragonblaadjes en de crème fraîche toe, en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de bloemkool en uien over de taartbodem en giet de vulling erover. Leg er nog wat plakjes ham op en bestrooi met de rest van de kaas en dragon.

Stap 8/ Bak de taart 35 minuten in het midden van de oven (of op een ovensteen) tot het deeg goudbruin is en de bovenkant stevig. Laat 5 – 10 minuten afkoelen en snij in punten.

8 Reacties op "Bloemkooltaart met gruyère"

  • Elena

    13 mei 2021 om 13:09

    Hallo, zonder de ovensteen kun je het beste de bodem 15 min voorbakken. Groet, Elena

    • Eke Mariën

      27 mei 2021 om 20:34

      Goeie tip Elana, dank je!

  • M

    31 juli 2020 om 12:43

    L.S.

    Ik neem aan dat die 100 ml crème fraîche gemengd met de eieren door de vulling moeten maar dat staat niet in het recept.

    Groet

    • Eke Mariën

      10 augustus 2020 om 13:21

      Hoi Maria, ja klopt. Ik heb het inmiddels aangepast. Dank voor je feedback

  • Loes Starreveld

    2 april 2017 om 13:38

    de bloemkooltaart was overigens goddelijk, ook (nu nog) zonder tegels.

  • Loes Starreveld

    2 april 2017 om 13:34

    dag Eke,

    bedankt voor je snelle reactie en excuses voor mijn trage reactie 😉

    groet, Loes

  • Loes Starreveld

    13 maart 2017 om 19:17

    dag Eke,

    waar koop je vuurvaste tegels? Ik ben net bij de Praxis geweest maar verkopen ze ze niet.

    groet, Loes

    • Eke Mariën

      13 maart 2017 om 20:45

      Hoi Loes, je kunt ze kopen bij een tegelhandelaar. Ik kocht ze bijvoorbeeld bij Van Der Pol tegelhandel in Amsterdam-Oost.

      Succes!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.