Bladerdeeg
Makkelijk bladerdeeg volgens de Hollandse methode.

bereidingstijd: 30 minuten
afkoelen: 2,5 uur500 gram deeg
Ingredienten
- 250 g koude boter
- 4 g zout
- 250 g patentbloem
- 125 g koud water
Werkwijze
Stap 1/ Snij de boter in kleine blokjes en meng samen met het zout door de bloem (je hoeft nog niet te kneden). Zet 1 uur in de koelkast.
Stap 2/ Giet het koude water erbij en roer alles door elkaar met een houten lepel. Kneed het mengsel met bloem bestoven handen tot een samenhangend deeg. Let erop dat de boter niet helemaal oplost in het deeg maar in blokjes zichtbaar blijft!
Stap 3/ Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van ± ½ cm dik. Vouw de twee lange zijden naar het midden en vouw dit dubbel. Borstel steeds na elke vouw de overtollige bloem eraf. Sla vervolgens de uiteinden naar binnen en vouw het deegpakketje nogmaals dubbel. Dit is één toer.
Stap 4/ Wikkel het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast. Rol het deeg weer uit tot een rechthoek van een ½ cm dik. Vouw het op dezelfde manier weer op en laat weer 30 minuten rusten. Herhaal dit nog 1 keer. Het deeg is nu 3 maal ‘getoerd’ en klaar voor gebruik.