Kersentaart

Een krokante bodem van kruimeldeeg gevuld met een combinatie van verse kersen en kersenjam.

  • bereidingstijd: 40 minuten
    oventijd: 25 minuten
    wachttijd: 2 uur
    afkoelen: 3 uur

  • 12 punten

Bakken met kennis

* De bodem van de taart is van kruimeldeeg. Door de boter ijskoud door het deeg te mengen, lost het niet helemaal op. Tijdens het bakken smelten de stukjes boter en laten ze gaatjes achter in het deeg. Zo wordt het deeg bros.
* Het vocht dat de kersen tijdens het bakken loslaten, bind je in dit recept met aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel geeft meer glans aan de vulling dan maïzena. Dat komt omdat aardappelzetmeel een heldere binding geeft.
* Een frangipane (soort amandelspijs) is niet alleen lekker, maar zorgt ook voor een laagje tussen de natte fruitvulling en de bodem van kruimeldeeg. Dit voorkomt dat vocht uit de vulling in de bodem trekt. Zo blijft de bodem bros.

Benodigdheden

  • keukenmachine
  • ingevette vlaai- of quichevorm van 28 cm

Ingredienten

  • Voor het deeg:
  • 3 g zout
  • 1/2 el azijn (5 ml)
  • 1 tl water
  • 200 g koude boter + extra om te bestrijken
  • 200 g roomkaas
  • 250 g patentbloem (+ extra om te bestuiven)
  • 10 g panko (optioneel)
  • Voor de frangipane:
  • 200 g amandelen
  • 75 g boter
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 g zout
  • 2 eieren
  • 30 g maïzena
  • Voor de kersenvulling:
  • 700 g ontpitte kersen (vers of diepvries)
  • 300 g kersenjam
  • 25 g aardappelzetmeel
  • 100 ml water

Werkwijze

Zo maak je de kersentaart:

Stap 1/ Meng het zout, azijn en water en zet in de koelkast. Snij de boter in kleine blokjes en zet in de vriezer.

Stap 2/ Mix in de keukenmachine de roomkaas met de bloem tot kruimeldeeg. Laat 15 minuten in de vriezer koud worden.

Stap 3/ Draai het kruimeldeeg met de bevroren boter en het azijnmengsel tot een samenhangend deeg waarin nog kleine stukjes boter te zien zijn.

Stap 4/ Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel in plasticfolie en leg 2 uur in de koelkast.

Stap 5/ Pureer voor de frangipane alle ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde pasta. Doe over in een kom en zet koud.

Stap 6/ Verwarm de kersenjam voor de vulling. Los het zetmeel op in het water. Roer door de warme kersenjam en breng aan de kook. Spatel de kersen erdoor en breng nog een keer aan de kook. Laat een minuut koken en doe over in een kom. Laat een uur afkoelen op kamertemperatuur (laat niet opstijven in de koelkast).

Stap 7/ Verwarm de oven voor op 220 °C conventioneel of 200 °C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen zoals in deze video.

Stap 8/ Rol het deeg uit tot een cirkel van 32 cm. Bestrooi de bodem van de vorm met panko (dit Japanse paneermeel houdt het deeg krokanter). Wikkel het deeg rond de deegroller en rol af over de vorm. De randen van het deeg moeten een paar centimeter over de vorm heen komen.

Stap 9/ Bedek de deegbodem met de frangipane en spatel het kersenmengsel erop. Vouw de randen van het deeg naar binnen over de taart. Je krijgt zo een rustieke look. Bak de taart 45 minuten op een ovensteen of in het midden van de oven. Bestrijk de deegranden na het bakken met gesmolten boter. Laat 2 uur afkoelen op een rooster en snijd de kersentaart in 12 punten.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.