vegetarische pad thai

Deze vegetarische pad thai is net zo lekker als het origineel met vissaus!

  • Bereidingstijd: 30 min.
    Wachten: 20 min.

  • 4

Benodigdheden

  • wok

Ingredienten

  • 250 g gedroogde rijstnoedels van 5 mm breedte
  • 250 g stevige tofu
  • 2 tenen knoflook
  • 3 bosuien
  • 2 eieren
  • 1 limoen
  • 75 g geroosterde pinda's
  • 10 g verse koriander
  • 60 g palmsuiker
  • 60 g tamarindepasta
  • 40 ml lichte sojasaus
  • 2 el rijstazijn (of wijnazijn)
  • 40 g rode miso
  • 100 ml water
  • 1/2 tl chilivlokken
  • 4 - 5 el rijst- of zonnebloemolie
  • 200 g taugé

Werkwijze

Er zijn oneindig veel ingrediënten waarmee je je warme noedelgerecht op smaak kunt brengen. Maar het gaat uiteindelijk om de juiste balans tussen hartig, zoet en zuur. In het bekende Thaise noedelgerecht pad thai is het belangrijk dat de verhouding tussen het zuur van de tamarinde, het zoet van de palmsuiker en het umami van de vissaus perfect in balans is. Dat is best een uitdaging die enige oefening of een goede leermeester vereist. Omdat wij een vegetarische pad thai wilde maken van het gerecht hebben we de vissaus vervangen voor een combinatie van rode miso en sojasaus. Je houdt dan dezelfde krachtige umamismaak in het gerecht.

Week de noedels 30 minuten in lauw water. Giet af en laat goed uitlekken.

Wikkel de tofu ondertussen in een schone doek of keukenpapier en druk er zoveel mogelijk vocht uit. Doe over in een kom en prak fijn met een vork. Bestrooi met een beetje zout.

Hak de knoflook fijn en snijd de bosui in ringen. Klop de eieren los. Snijd de limoen in parten. Hak de pinda’s grof en pluk de blaadjes van de takjes koriander.

Breng de palmsuiker, tamarindepasta, sojasaus, rijstazijn, miso en het water in een steelpan tegen de kook. Gebruik een garde zodat de miso en suiker oplossen. Haal van het vuur en roer de chilivlokken erdoor.

Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe en draai de wok rond. Doe de geprakte tofu in de pan en bak in een paar minuten tot het licht kleurt. Doe de knoflook en de helft van de bosui erbij en bak kort mee. Schenk de eieren in de wok en schep om tot ze gestold zijn.

Doe de noedels en de saus in de pan en roerbak alles een paar minuten tot de noedels goed heet zijn. Schep de taugé door het gerecht en verdeel over kommen.

Serveer de vegetarische pad thai met geroosterde pinda’s, de rest van de bosui, verse koriander en een partje limoen.

Reactie

Plaats hier uw reactie