Sinaasappel-rozemarijn boterijs

Eke maakt heerlijk zacht en romig boterijs. Een uitvinding van COOK & CHEMIST.

boterijs, ijs
  • 30 min.
    1 uur afkoelen
    30-40 min. ijsmachine

  • 1,5 liter ijs

Boterijs; een COOK&CHEMIST uitvinding

Boterijs Een echte COOK&CHEMIST uitvinding; Boterijs! heerlijk romig ijs gemaakt met boter in plaats van slagroom. Het grote voordeel? Met gearomatiseerde boter kan je een subtiele smaak meegeven aan je ijs… Hoe werkt het? In de afgelopen weken hebben we al diverse ijssoorten onder de loep genomen: roomijs, sorbet, parfait en granité. Telkens blijkt dat de…

Benodigdheden

  • 2 steelpannetje
  • maatbeker
  • garde
  • Dunschiller
  • vijzel
  • Mixer
  • IJsmachine

Ingredienten

  • 150 g geklaarde boter
  • Schil van 3 sinaasappels
  • naalden van 2 takjes rozemarijn
  • 5 dl melk
  • 200 g suiker
  • 2 blaadjes gelatine
  • 5 eidooiers

Werkwijze

Bekijk in deze video hoe je sinaasappel-rozemarijn ijs maakt.

STAP 1/ Snijdt de sinaasappelschillen fijn en verbrijzel ze samen met de rozemarijnnaalden in de vijzel tot ze vochtig worden door de vrijkomende sappen. Voeg tijdens en vijzelen een lepeltje gesmolten geklaarde boter toe om het ontsnappen van aroma’s aan de lucht tegen te gaan.

STAP 2/ Doe de sinaasappelschil en rozemarijn bij de rest van de boter in de pan en laat de boter op een laag vuur vijftien minuten trekken. Giet op een zeef en laat goed uitlekken.

STAP 3/ Verhit de melk met de suiker tot deze oplost. Week de gelatine in ruim koud water en knijp de blaadjes, als ze zacht zijn, goed uit. Los ze op in de zoete melk.

STAP 4/ Laat de dooiers draaien in een keukenmachine en schenk de sinaasappelboter er in een dunne straal op totdat alle boter is opgenomen. Voeg daarna geleidelijk de warme melk toe.

STAP 5/ Laat de ijscompositie afkoelen tot kamertemperatuur en draai het in ± 30 – 40 min tot een smeuïg ijs in de ijsmachine.

Bekijk hier het recept voor de sinaasappelboter voor meer informatie.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.