Salade van limabonen met gepocheerd ei

Door de bonen te weken en te koken in water met smaak krijgt deze salade extra veel smaak.

  • /
  • Weektijd: 8 uur
    Bereidingstijd: 40 min.

  • 4 porties

Voedingswaarde van peulvruchten

Peulvruchten zitten vol vezels en eiwitten, wat maakt dat ze een goede vervanger voor vlees zijn. Ze bevatten daarnaast - net als aardappelen, pasta en rijst - veel koolhydraten, maar je bloedsuikerspiegel stijgt minder snel van koolhydraten uit peulvruchten omdat ze meer vezels bevatten. Ze hebben een lagere glycemische index.
Omdat ze maar weinig methionine bevatten (een aminozuur dat wordt gebruikt voor de synthese van eiwitten), worden ze vaak in combinatie met granen gegeten, die zijn daar juist rijk aan. De combinatie bruine bonen met rijst zie je over de hele wereld. Naast allerlei gezonde voedingsstoffen bevatten peulvruchten de natuurlijke gifstof lectine. Deze stof komt ook voor in andere gezonde voedingsmiddelen zoals granen en groenten. De meeste mensen kunnen zonder problemen geringe hoeveelheden lectines consumeren. Lectines kunnen zelfs positieve effecten hebben op onze gezondheid, zoals de verminderde kans op bepaalde typen kanker en de bevordering van ons immuunsysteem. Daar tegenover staan de negatieve effecten van lectineconsumptie zoals mogelijke beschadiging van de darmwand en een verminderde opname van belangrijke voedingsstoffen. Je kunt lectines onschadelijk maken door peulvruchten eerst te weken in water en daarna minimaal 10 minuten goed te verwarmen. Fytinezuur, dat veel voorkomt in peulvruchten, heeft een gezondheidsvoordeel als antioxidant, maar remt daarnaast de opname van belangrijke mineralen zoals ijzer, zink en calcium. Het weken van peulvruchten helpt ook bij de vermindering van het fytinezuurgehalte.

Ingredienten

  • 200 g limabonen
  • 1 L groentebouillon
  • 300 g wortel
  • 2 kropjes little gem (baby romaine)
  • 2 el citroensap (1/2 citroen)
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • Voor de rucolapesto:
  • 40 g pompoenpitten
  • 75 ml koolzaadolie
  • 150 g rucola
  • 70 g oude geitenkaas
  • 50 ml extra vierge olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 g zout
  • 1 el witte wijnazijn

Werkwijze

Zo maak je salade van limabonen met gepocheerd ei

Stap 1/  Week de limabonen 8 uur in 1 liter water met daarin 15 gram zout en 5 g baksoda.

Stap 2/  Giet het weekvocht weg en breng de bonen tegen de kook in de bouillon. Laat ze in ca. 20 – 25 minuten gaarkoken.

Stap 3/  Schil de wortels en snijd de schuin in dunne plakken. Kook ze de laatste 5 min. mee met de bonen.

Stap 4/ Maak  de rucolapesto door alle ingrediënten in een keukenmachine (of met een staafmixer) fijn te malen. Breng de pesto op smaak met peper en zout.

Stap 5/ Pocheer de eieren zoals in deze video.

Stap 6/ Haal de blaadjes los van de kropjes romaine en meng ze samen met het citroensap en olijfolie door de gekookte bonen en wortel. Verdeel de salade over borden en lepel er de pesto over. Serveer met een gepocheerd ei.

Tip: Als garnituur kun je de salade garneren met gebakken salieblaadjes. Bak de blaadjes kort in een eetlepel olie in een koekenpan tot ze krokant zijn. Even laten uitlekken op keukenpapier en dan op de salade van limabonen met gepocheerd ei doen.

Peulvruchten zijn de zaden van diverse soorten verse bonen. Ze zitten in peulen die aan vlinderbloemige planten groeien. Peulvruchten zijn bijvoorbeeld linzen, erwten en bonen. Plantkundig gezien behoren doperwten, snijbonen en peultjes ook tot de peulvruchten, net als pinda’s en kiemen zoals taugé. Maar over het algemeen worden er onder peulvruchten de gedroogde soorten linzen, erwten en bonen verstaan.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.