Hollandse Caesarsalade

Een caesarsalade met hoofdzakelijk ingrediënten van eigen bodem.

dagelijkse kost
  • 45 min

  • 4 personen

Benodigdheden

  • steelpannetje
  • staafmixer
  • kom
  • bakplaat
  • mes
  • snijplank
  • grote kom

Ingredienten

  • 5 eieren
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 tl mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • Sap van een ½ citroen
  • 1 dl mayonaise
  • ½ stokbrood
  • 4 el olijfolie
  • Peper en zout
  • 1 krop bindsla
  • 200 g runderrookvlees, gesneden
  • 100 g oude geitenkaas
  • 30 g basilicumblaadjes, grof gehakt

Werkwijze

Stap 1/ Breng een pannetje water aan de kook. Voeg de eitjes toe en kook ze 7 minuten. Laat ze even schrikken onder de koude kraan zodat ze niet doorgaren. Pel de eitjes.

Stap 2/ Pureer 1 van de eitjes samen met de ansjovis, mosterd, knoflook, citroensap en mayonaise tot een stevige dressing.

Stap 3/ Snijd het stokbrood in dunne plakken van maximaal een ½ cm dik. Smeer de plakjes brood aan 1 kant in met de olie en bestrooi ze met peper en zout. Leg de plakjes brood op een bakplaat en bak ze in 12 minuten bruin en krokant in een oven van 200°C.

Stap 4/ Haal de slabladeren los van de krop en was ze. Snijd de grote bladeren in stukken van 10 cm. Laat de kleine blaadjes heel.

Stap 5/ Meng de sla in een grote kom met de dressing en verdeel het over grote borden. Leg er plakjes runderrookvlees tussen. Halveer de eieren en leg bij elke salade twee helften. Schaaf met een kaasschaaf krullen van de oude geitenkaas over de salade heen. Bestrooi met gehakte basilicum.

Vegagip: vervang het runderrookvlees voor flinterdun gesneden gerookte tofu, vervang de ansjovis voor een theelepel misopasta en gebruik een geitenkaas gemaakt met microbieel stremsel.