Hollandaise saus

Makkelijk en bijna net zo lekker als de bearnaise saus!

  • 30 minuten

  • 4 - 6 personen

Hollandaise en Bearnaise; hoe maak je het?

Bearnaise is mijn favoriete saus. Zeker in combinatie met gepocheerde eieren en wilde gerookte zalm. Ik heb de saus daarom ontelbare keren staan kloppen.  Eigenlijk is Bearnaise-, net als Hollandaisesaus, gewoon een warme mayonaise en gelden er ongeveer dezelfde spelregels bij de bereiding ervan. Je maakt een basis bestaande uit eidooiers in combinatie met zuur waarbij je…

Benodigdheden

  • Roestvrij stalen kom
  • Garde

Ingredienten

  • sap van een 1/2 citroen
  • 3 eidooiers
  • 100 g boter

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo

Stap 1/ Klop de dooiers los in een roestvrijstalen kom met het citroensap.

Stap 2/ Smelt de boter op laag vuur tot maximaal 70 graden.

Stap 3/ Zet de kom in een pan met heet (geen kokend) water en verhit op laag vuur.  Klop de dooiers met een garde tot ze binden (bij circa 60 graden). Draai het vuur uit en voeg langzaam al kloppende de boter toe aan het dooiermengsel.

Stap 4/ Breng de saus op smaak met zout en peper.

Stap 5/ Serveer de saus direct of houd warm in een voorverwarmde thermosfles.

Variatietip: Sinaasappelhollandaise

Vervang het citroensap in stap 1, voor 40 ml sinaasappelsap en 1 el citroensap. Voeg ook het rasp van een halve sinaasappel toe aan het dooiermengsel.

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.