Hollandaise en Bearnaise; hoe maak je het?

hollandaise

Bearnaise is mijn favoriete saus. Zeker in combinatie met gepocheerde eieren en wilde gerookte zalm. Ik heb de saus daarom ontelbare keren staan kloppen.  Eigenlijk is Bearnaise-, net als Hollandaisesaus, gewoon een warme mayonaise en gelden er ongeveer dezelfde spelregels bij de bereiding ervan.

Je maakt een basis bestaande uit eidooiers in combinatie met zuur waarbij je langzaam vet druppelt terwijl je goed klopt. Het verschil is dat de vetdruppeltjes bij een Bearnaise en Hollandaise niet bestaan uit olie (zoals bij mayonaise) maar uit botervet. De lecithine uit de dooiers werkt net als bij een mayonaise als emulgator en zorgt ervoor dat de vetdruppeltjes niet kunnen samenvloeien waardoor de saus kan schiften.

Omdat botervet stolt bij kamertemperatuur kun je Bearnaise en Hollandaise alleen warm serveren. Zodra de saus afkoelt stolt het vet en beschadigt het omhulsel van de emulgatormolecullen’ net als bij zelfgemaakte mayonaise die je beter niet in de koeling kan bewaren (omdat de olie dan kan kristalliseren). Warme botersauzen moeten dus warm blijven om de boter vloeibaar te houden.

Zetmeelnetwerk

Botersauzen mogen net als mayonaise niet te heet worden omdat ze anders schiften door het stollen van de eiwitten. Bij mayonaise gebeurt dat niet zo snel maar omdat botersauzen warm worden bereid is temperatuurcontrole van belang. De dooiers worden daarom au bain marie opgeklopt tot ze rond de 60 graden beginnen te binden. Een beetje maïzena kan helpen omdat het zetmeel een netwerk vormt wat tussen de eiwitten gaat zitten. De eiwitten kunnen daarom moeilijk samenklonteren waarmee je de kans op roerei tijdens het kloppen van de dooiers vermindert.

Gearomatiseerde boter

Boter is een uitstekende drager van aroma’s (lees hierover meer in dit blog) en daarom kun je prima variëren met de smaken van Hollandaise en Bearnaise. Probeer eens een basilicum-Hollandaise door eerst de boter met basilicum te trekken. En gebruik ingekookt tomatensap in plaats van citroensap bij de dooiers. De textuur van de saus blijft gelijk maar de smaak is totaal anders. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Dan tot slot nog wat trucjes voor een perfecte Bearnaise en Hollandaise:

1. Doe een druppeltje olie bij de gastrique. De olie bindt de aroma’s (lees hierover dit blog) waardoor er meer smaak in de gastic blijft zitten.

2. Gebruik een mespuntje maïzena om te voorkomen dat de eieren gaan klonteren tijdens het au bain marie verhitten van de dooiers.

3. Bewaar een Hollandaise of Bearnaisesaus in een voorverwarmde thermofles. Opwarmen kan namelijk niet omdat de saus dan schift.

Bekijk hieronder de video’s en recepten bij deze blog.

Één Reactie op "Hollandaise en Bearnaise; hoe maak je het?"

  • Van den Bersselaar

    13 november 2019 om 08:18

    Ik moet nog VEEL leren, maarben WELentousiast, dank!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.