Bekijk hier de video over deze ultieme citroencake.

N.B. Zorg er voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn (20 graden)

Stap 1/ Plaats een ovensteen (pizzasteen of broodbaksteen) op een rooster net onder het midden van de oven. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 2/ Vet een tulband van 2,8 liter in met boter en bestuif met bloem.

Stap 3/ Mix de boter samen met de shortening zacht en luchtig in ± 3 min. Voeg de suiker toe en blijf mixen tot een luchtige lichtgele romige massa ontstaat. Dit duurt circa 5 min.

Stap 4/ Rasp de schil van de citroenen en pers er één uit. Voeg de olie, citroenextract, schil en sap toe.

Stap 5/ Verlaag de snelheid van de mixer en voeg de dooiers toe. Daarna 1 voor 1 de eieren.

Stap 6/ Mix de bloem, aardappelzetmeel, bakpoeder en zout 30 seconden in een kom.

Stap 7/ Mix op de zachtste stand 1/3 van het bloemmengsel door het eier-botermengsel. Voeg vervolgens afwisselend de rest van de bloem en de karnemelk toe.

Stap 8/ Sla de slagroom lobbig en meng door het beslag.

Stap 9/ Doe het beslag in de vorm en sla de vorm een paar keer flink op het aanrecht om lucht te laten ontsnappen. Strijk glad met een spatel.

Stap 10/ Bak de cake in circa 1 uur gaar rechtstreeks op de steen. Controleer de gaarheid met een satéprikker of ongekookte spaghetti sliert. Als de prikker schoon uit het midden van de cake komt is ie goed. Laat 15 min. in de vorm afkoelen en los op een grote schaal.

Tip:
Door de ultieme citroencake in de vorm af te laten koelen blijft hij smeuïger.

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.