blauwe kaassoufflé

Een luchtige soufflé met de uitgesproken smaak van blauwe kaas

Eiwitten opslaan voor gebakken lucht

Veel restaurants verkopen gebakken lucht. En terecht, want luchtig eten is rijk aan smaak. Lucht fungeert namelijk als razendsnelle smaakchauffeur van aroma’s van mond naar neus. Dat maakt luchtige gerechten zo smakelijk. Denk aan zachte chocolademousse, romige soufflés en luchtige schuimomelet. De kunst van het bereiden zit hem in ‘hoe meer lucht, hoe meer smaak’….

Benodigdheden

  • Rasp
  • Snijplank
  • mes
  • steelpan
  • garde
  • twee glazen kommen
  • mixer
  • kwastje
  • 4 soufflévormpjes

Ingredienten

  • ½ citroen
  • 3 blaadjes salie
  • 40 g boter
  • 30 g bloem
  • 2,5 dl volle melk
  • 15 g blauwe kaas
  • 2 eidooiers
  • Boter (om in te vetten)
  • 25 g polenta
  • 3 eiwitten

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo voor het maken van een soufflé.

Stap 1/Verwarm de oven voor tot 180° C.

Stap 2/Rasp de schil van een halve citroen, en snijd de Salie in fijne reepjes. Zet opzij voor later.

Stap 3/Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoorheen. Gaar de bloem 1 min. in de boter en giet de helft van de melk erbij. Klop goed met een garde en giet de rest van de melk erbij zodra de saus dik wordt. Blijf kloppen tot de saus klontvrij is en laat de saus nog een paar min. zachtjes koken. Roer op het laatste de blauwe kaas erdoor.

Stap 4/ Haal de pan van het vuur en giet de inhoud bij de eierdooiers. Voeg de citroenrasp en salie toe en meng alles tot een gladde massa.

Stap 5/ Vet de soufflévormpjes in met boter en coat de binnenkant met een laagje polenta. Zo krijgt de zachte soufflé een knapperig korstje.

Stap 6/ Sla de eiwitten tot slappe pieken, spatel deze door de bechamelsaus.

Stap 7/ Vul de soufflevormpjes tot ¾ met het mengsel en zet ze 15 min. op een rooster in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Haal ze met het rooster uit de oven en serveer ze direct.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.