IJs bereiden

boterijs, ijs

IJs is heerlijk, helemaal als het net uit de ijsmachine komt. Maar hoe maak je nou een goede ijsbasis? Welke technieken heb je daarvoor? In deze cursus komen drie verschillende ijssoorten aan bod: roomijs, sorbet-ijs en boterijs. Die laatste is variant op roomijs en wordt gemaakt van gearomatiseerde boter. Aan ijs maken zonder ijsmachine besteed ik een aparte cursus.

Roomijs

IJs is wetenschappelijk gezien een van de meest ingewikkelde eetbare mengsels, zo zeggen ijsexperts. Daarom is het fijn om te weten wat er allemaal komt kijken bij het ijs maken. In de bovenstaande blog over roomijs leer je alles over het perfecte netwerk en structuur. De video neemt je stap voor stap mee door een roomijs-recept.

Sorbet-ijs

IJs zonder melk, en toch heel romig; dat is de magie van sorbetijs. Voor dit romige resultaat heb je de perfecte verhouding tussen suiker en vocht nodig, en hoe krijg je dat voor elkaar? Dat lees je in bovenstaand interview met Jan Groenewold en Eke Mariën (Cook & Chemist) wat eerder in delicious. magazine verscheen. Ook is er een video over het maken van sorbetijs.

Cook & Chemist’s boterijs

Voor roomijs gebruik je room, dit bevat vet, eiwitten en water, maar al deze ingrediënten komen ook terug in roomboter! Je kan dus ook een prachtige ijscompositie maken met roomboter in plaats van slagroom. Het grote voordeel hiervan? Je kan de boter infusren met een smaak en daardoor een prachtige, subtiele smaak meegeven aan je ijs. Hoe dit werkt lees je in het bovenstaande blog ‘boterijs’ of zie je in de bijbehorende video.

Zelf aan de slag?

In de zijbalk vind je de ijsrecepten die bij de bovengenoemde technieken en video’s horen, maar je hebt ook genoeg tools gekregen om zelf met smaak aan de slag te gaan.

Lees alles over ijs maken zonder ijsmachine in deze cursus

Wil je je resultaat met ons delen? Voeg dan een foto toe bij de reactie’s of plaats hem op facebook/instagram met #kokenmetkennis #ijsbereiden

Reactie

Plaats hier uw reactie