IJs bereiden

boterijs, ijs

IJs is heerlijk, helemaal als het net uit de ijsmachine komt. Maar hoe maak je nou een goede ijsbasis? Welke technieken heb je daarvoor? In deze cursus komen drie verschillende ijssoorten aan bod: roomijs, sorbet-ijs en boterijs. Die laatste is variant op roomijs en wordt gemaakt van gearomatiseerde boter. Aan ijs maken zonder ijsmachine besteed ik een aparte cursus.

Roomijs

IJs is wetenschappelijk gezien een van de meest ingewikkelde eetbare mengsels, zo zeggen ijsexperts. Daarom is het fijn om te weten wat er allemaal komt kijken bij het ijs maken. In de bovenstaande blog over roomijs leer je alles over het perfecte netwerk en structuur. De video neemt je stap voor stap mee door een roomijs-recept.

Sorbet-ijs

IJs zonder melk, en toch heel romig; dat is de magie van sorbetijs. Voor dit romige resultaat heb je de perfecte verhouding tussen suiker en vocht nodig, en hoe krijg je dat voor elkaar? Dat lees je in bovenstaand interview met Jan Groenewold en Eke Mariën (Cook & Chemist) wat eerder in delicious. magazine verscheen. Ook is er een video over het maken van sorbetijs.

Cook & Chemist’s boterijs

Voor roomijs gebruik je room, dit bevat vet, eiwitten en water, maar al deze ingrediënten komen ook terug in roomboter! Je kan dus ook een prachtige ijscompositie maken met roomboter in plaats van slagroom. Het grote voordeel hiervan? Je kan de boter infusren met een smaak en daardoor een prachtige, subtiele smaak meegeven aan je ijs. Hoe dit werkt lees je in het bovenstaande blog ‘boterijs’ of zie je in de bijbehorende video.

Zelf aan de slag?

In de zijbalk vind je de ijsrecepten die bij de bovengenoemde technieken en video’s horen, maar je hebt ook genoeg tools gekregen om zelf met smaak aan de slag te gaan.

Lees alles over ijs maken zonder ijsmachine in deze cursus

Wil je je resultaat met ons delen? Voeg dan een foto toe bij de reactie’s of plaats hem op facebook/instagram met #kokenmetkennis #ijsbereiden

2 Reacties op "IJs bereiden"

 • Michiel Plomp

  8 september 2019 om 21:00

  Beste lezer
  Sinds kort zijn wij in het gelukkige bezit van een ijsmachine (Magimix Gelato expert).
  Nu hebben wij naar het filmpje gekeken van het maken van de aarbeiensorbet met munt. Wat wij nog moeilijk vinden is de tijd die de machine nodig heeft om mooi en luchtig ijs te maken. Dit komt in jullie filmpje of recept niet naar voren.
  Graag horen we van jullie wat basistips.
  Alvast heel hartelijk bedankt voor uw bericht. We kijken er met belangstelling naar uit.
  Hartelijke groeten van Michiel en Harriët Plomp

  • Eke Mariën

   12 september 2019 om 17:39

   Hoi Michiel, leuk dat jullie aan de slag gaan met zelf ijs maken. Er is niks lekkerder dan ijs rechtstreeks uit de machine. Dat is ook meteen een tip! Zorg ervoor dat de ijscompositie koud is voordat ie in de machine gaat, liefst koelkast temperatuur. Dan ben je bij de meeste machines in een half uurtje klaar. Bovendien is het voor roomijs met specerijen ook beter om het ijs een nachtje in de koeling te laten staan. Je krijgt dan meer aroma in je ijs. Meer lucht in je ijs krijg je door het toevoegen van een blaadje gelatine.

Reactie

Plaats hier uw reactie