IJs maken zonder ijsmachine

roze peper, ijsmachine

Ik ben gek op ijs! Helmaal als het vers uit de ijsmachine komt, maar wat nou als je geen ijsmachine hebt? Ook dan zijn er verschillende technieken waarmee je heerlijk ijs kunt maken, zo uit de vriezer! Helemaal niet moeilijk, en je kan het zo gezond (of ongezond) maken als je wil.

In deze cursus komt alles over ijs maken zonder ijsmachine bij elkaar door middel van video’s, blogs en een aantal heerlijke recepten. Als je dít weet dan is er ook genoeg ruimte om zelf te experimenteren en heerlijke ijssoorten te maken!

Granita/Parfait

Waar je bij roomijs en sorbet fijne ijskristallen wil die een zachte textuur geven aan het ijs gaat het bij een granité om het omgeerde: grote grove ijskristallen. Deze geven de typische korrelige structuur aan een granité. Wat je krijgt? Een heerlijke, zoete sorbet met een hele fijne, korrelige structuur. Een heerlijke dorstlesser voor een warme zomerdag, en je hebt er absoluut geen ijsmachine voor nodig!

En dan heb je nog parfait. Een heerlijke compacte ijstaart die je zelfs niet kan maken met een ijsmachine. Door slagroom te mengen met suiker en allerlei andere heerlijke dingen krijg je een prachtige ijsstam die je in plakken kan serveren. Super makkelijk; alles in de cakevorm en goed hard laten worden.

Meringue IJs

Zacht en luchtig ijs direct uit de vriezer? Zelfs zonder roeren tussendoor? De truck is meringue. Daar zit alles in om ijs zacht en smeuïg te maken: suiker, eiwitten en lucht. Spatel er wat slagroom door, voeg een smaakje toe en vries het in. Klaar is kees.

IJs maken met stikstof

Deze valt er misschien een beetje buiten, omdat er nóg minder mensen stikstof in huis hebben dan een ijsmachine, maar het is heel tof om op deze manier ijs te maken. De megakoude stikstof (-195°) maakt van welke basis dan ook supersnel ijs. Je moet het wel goed blijven roeren en niet te lang bevriezen, anders wordt het één grote klomp.

Zelf aan de slag?

Zelf zin in ijs gekregen van deze cursus? Met de bijgevoegde recepten kan je makkelijk zelf aan de slag! Trots op je resultaat? Deel dan een foto in de reactie’s of op facebook/instagram met daarbij #ijszonderijsmachine #kokenmetkennis!

2 Reacties op "IJs maken zonder ijsmachine"

 • rob zuiderduin

  20 juli 2019 om 10:08

  ik werk in de keuken bij een zorg instelling,de 26e hebben we een roze week!
  en dan heb ik t over roze soepen ,dessers en roze pannekoeken,graag wat hulp hierbij?

  • Eke Mariën

   20 juli 2019 om 21:20

   He Rob, dit is beyond my scope. Wil graag helpen met kookkennis maar voor themakoken moet je even googelen

Reactie

Plaats hier uw reactie