Seizoen: knolselderij

Niet moeders mooiste, wél een juweeltje in de keuken. Zonder knolselderij maak je geen echte erwtensoep of geurige bouillon. Knolselderij geeft frisheid en aardsheid tegelijk en is niet weg te denken uit de winterse keuken. We zouden er meer van moeten eten!

In deze video laat ik je zien hoe makkelijk het is om een knolselderij schoon te maken en benoem ik 10 verschillende bereidingswijzen. De groente is zo veelzijdig! Bovendien is ie maanden houdbaar op een koele, droge plaats. Dat is precies de reden waarom deze groente zo geschikt is voor de wintermaanden. De knol wordt geoogst aan het einde van het jaar in oktober en november. Dan koop je ze met het loof eraan. Het jonge loof is lekker in een bouillon of fijngesneden door de erwtensoep. Vanaf december worden de Nederlandse knollen alleen nog kaal verkocht. Kleine knollen smaken iets beter dan de grote. Maar klein of groot, met of zonder loof, alle knolselderij is lekker.

Hieronder de bereidingen, in volgorde van de video:
  1. In kleine blokjes voor door de erwtensoep

In erwtensoep horen kleine blokjes knolselderij. Ik voeg ze het liefst pas aan het einde toe zodat ze beet houden. In de soep gaat ook bladselderij. Die komt van een andere plant, de snijselderij. Overigens kun je jong loof van de knolselderij ook gebruiken in de soep.

  1. In blokjes gebakken door de pasta

Snij de knolselderij in blokjes van 1 cm en bak ze op hoog vuur in een beetje arachide- of koolzaadolie goudbruin. Goed omschudden. Je kunt er van alles bij doen. Ik combineer de knol graag met andere aardse smaken zoals die van paddenstoelen, bietjes of noten.

Lees hier het recept voor pasta met gebakken knolselderij.

  1. Als frietjes geroosterd in de oven

Net zoals je zoete aardappels tot frieten kunt roosteren in de oven, kun je knolselderij ook prima tot frieten bakken. Snijd de knolselderij eerst in plakken van 1 cm en vervolgens in repen. Hussel ze om in een kom met een paar eetlepels olie (arachide of koolzaad) en bestrooi ze met peper en zout. Je kunt er ook wat sesamzaadjes, tarwegriesmeel of polenta bijdoen. Dat geeft een lekkere bite aan de frieten. Spreid de knolselderij reepjes uit over een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze ongeveer 30 minuten in een oven van 200 graden. Schep ze halverwege om.

  1. In blokken gestoofd in een curry of stoofpot

Knolselderij houdt een goeie beet, ook na een tijdje stoven.

Lees hier het recept van Tikka Masala met knolselderij. Of maak deze heerlijke Moorse Stoof van knolselderij en vijgen:

Moorse stoof van wintergroenten en vijgen

Hoofdgerecht (4 personen)
Bereidingstijd: 30 minuten
2 ui
2 teentjes knoflook
800 g tomaatblokjes (2 blikjes)
125 g gedroogde vijgen
mespunt saffraan
1 groentebouillontablet
2 wortel (300 g), in stukken van 3 cm
250 g knolselderij, in stukken van 3 cm
1 pastinaak, in stukken van 3 cm
100 g walnoten
200 g couscous
10 g verse munt, grof gehakt + extra blaadjes om te garneren
10 g verse bladpeterselie, grof gehakt
2 el extra vierge olijfolie

  • Fruit de ui en de knoflook 3 minuten in 2 eetlepel olie in een ruime pan. Voeg de tomaatblokjes, gedroogde vijgen, saffraan, bouillon en 100 ml water toe. Schep alles goed om en breng tegen de kook. • Voeg de gesneden wintergroenten toe en schep ze door de saus. Kook de groenten in 15 minuten beetgaar in de tomatensaus op laag vuur. Zet een deksel op de pan en schep af en toe om. • Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze hun geur afgeven. • Kook de couscous gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Hak ¼ van de walnoten fijn en schep ze met de helft van de kruiden en olijfolie door de couscous. Verdeel de couscous over kleine kommetjes en keer ze om op kleine bordjes. Zo heb je een timbaaltjes van couscous. Schep de rest van de kruiden door de groentestoof en breng het gerecht op smaak met zout en peper. • Serveer de stoof in kommen en bestrooi met de rest van de geroosterde noten. Garneer met muntblaadjes.
  1. In de aardappelpuree of stamppot

Kook stukken knolselderij samen met aardappels in 20 minuten gaar in een beetje room of melk. Stampen en op smaak brengen met nootmuskaat en fijngehakt bladselderij.

  1. Als lasagnebladeren

Op een Japanse mandoline kun je stukken knolselderij in flinterdunne plakken snijden van 2 mm. Deze plakken kun je een paar minuten blancheren (koken) in kokend water en koud spoelen. Zo kun je ze gebruiken voor een lasagne in plaats van pastavellen.

  1. Als chips gefrituurd, met dip

Flinterdunne plakjes knolselderij van 1 mm kun je ook krokant frituren tot chips. Voor het snijden heb je een dunschiller of (Japanse) mandoline nodig.

Lees hier het recept voor knolselderijchips met chili-dip.

  1. In de selleriesalade

Met dunne sliertjes (julienne) rauwe selderij maak je de heerlijk frisse selderijsalade. Je kunt met behulp van een (Japanse) mandoline eenvoudig julienne snijden maar raspen gaat ook voor een salade. Ik doe er graag wat appel door. Hieronder een recept voor selderij salade met kort gefermenteerde selderij. Maar je kunt hem precies zo maken met vers gesneden reepjes knolselderij.

Lees hier het recept voor selderijsalade.

  1. Gefermenteerd

Knolselderij is ook een goeie groente om te fermenteren. In deze cursus vind je een boel informatie en recepten.

  1. Gecentrifugeerd tot sap voor een bouillon of saus

Van knolselderijsap kun je een heerlijke saus maken voor bij geroosterde groenten. In dit blog lees je alles over groentensauzen. Of gebruik dit recept voor wortelsaus als uitgangspunt en vervang het wortelsap voor vers knolselderijsap uit de sapcentrifuge.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.