Stamppot spruitjes met oesterzwammen en oude kaas

Een goede stamppot valt en staat met de puree waarmee je hem bereid. Dagelijkse kost.

  • 30 min. bereiden
    15 min. wachten

  • 4 personen

Benodigdheden

  • 2 pannen
  • Steelpan
  • Stamper
  • Koekepan
  • spatel
  • ovenschaal

Ingredienten

  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 100 g boter
  • 1 dl volle melk
  • 500 g spruitjes, schoongemaakt
  • 200 g oesterzwammen, in reepjes
  • 1 el olie
  • 200 g oude boerenkaas
  • 25 g broodkruim (of paneermeel)
  • peper en zout

Werkwijze

Een goede stamppot valt en staat met de puree waarmee je hem bereid. Besteed daar veel aandacht aan. Kook de aardappels met weinig water en verwerk de puree zo heet mogelijk. Dan nemen de aardappels extra veel vocht op

Stap 1/ Kook de aardappels in ± 20 minuten gaar in weinig water met een lepeltje zout. Houd de deksel op de pan tijdens het koken.

Stap2/ Verhit in een steelpan de helft van de boter en melk tot de melk kookt. Giet de aardappels af en doe ze terug in de hete pan. Stamp de aardappels fijn en roer er de hete melk en boter doorheen. Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Stap 3/ Kook ondertussen de spruitjes 5 minuten in ruim kokend water met een lepel zout tot ze beetgaar zijn. Grote spruiten hebben iets meer tijd nodig.

Stap 4/ Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de oesterzwammen op hoog vuur in ± 3 minuten gaar en bestrooi ze met wat zout.

Stap 5/ Spatel de zwammen en de spruiten door de aardappelpuree. Doe de stamppot over in een ingevette ovenschaal. Verdeel de boter  in kleine stukjes en verdeel deze samen met de kaas en broodkruim over de stamppot heen. Bak de puree nog 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C tot er een mooie goudbruine korst op zit.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.