Mayonaise

Lukt altijd! Lekker lobbige mayonaise.

mayonaise
  • 40 min.

  • voor 500 ml

Geschift van mayonaise

Geschift van mayonaise Zelf wel eens geschift geworden van mayonaise maken? Ik wel maar ik weet nu wat me te doen staat. Te weinig water De belangrijkste reden dat mayonaise schift is een gebrek aan water. Mayonaise bestaat namelijk uit heel veel kleine oliedruppeltjes die naast elkaar in water zweven. Niet letterlijk water anders zou…

Benodigdheden

  • Garde
  • Schaal
  • Pan
  • Schaal (groter dan schaal 1)

Ingredienten

  • 1 ei
  • 1,5-2 el mosterd
  • 0,5 tl zout
  • 1,5-2 el vers citroensap
  • 300 ml zonnebloem-, arachide- of maisolie

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo

Stap 1/ Klop ei, mosterd, zout en de helft van het citroensap met een garde in een schaal tot het goed gemengd is.

Stap 2/ Zet de schaal in een pan met water dat tegen de kook aan is (zorg dat de schaal het water niet raakt). Klop tot het mengsel begint te binden. Verhit 5 min. op 60 graden of 1 min. op 70 graden om eventuele salmonellabacteriën onschadelijk te maken. Extra voordeel van het verhitten is dat de mayonaise basis dikker wordt door het stollen van het ei. Vanuit een dikke basis is het makkelijker om dikke mayonaise te maken.

Stap 3/ Plaats de kom vervolgens in een bak met koud water. Klop het mengsel tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur (voel met je hand hoe warm de kom is).

Stap 4/ Giet al kloppend met de garde de olie druppelsgewijs erbij. De olie kan iets sneller worden toegevoegd zodra het mengsel dik begint te worden. Klop, als alle olie is toegevoegd, de rest van het citroensap erbij. Breng evt. op smaak met vers gemalen peper.

Tip/ In plaats van langzaam kloppen kan een mayonaise supersnel gemaakt worden met een staafmixer. Doe de afgekoelde dooierbasis onderin een smalle maatbeker (waar de staafmixer net in past). Hou de beker scheef en giet er langs de rand de olie in. Werk voorzichtig zodat de olie bovenop de basis komt drijven. Plaats nu voorzichtig de staafmixer onderin de maatbeker. Zet de mixer aan en ga voorzichtig op en neer. Trek de staafmixer langzaam omhoog en in een razend tempo wordt alle olie opgenomen in de basis en ontstaat een superdikke mayonaise. Deze truck is ook wel bekend als de ‘Joop Braakhekke mayonaise’.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang elke twee weken updates uit de keuken van Koken met Kennis. Wil je uitgebreide achtergrondinformatie, nieuwe recepten, foto’s en video’s dan kun je je later ook abonneren op onze betaalde nieuwsbrief. Zo leren we je beter en lekkerder koken.