Koffieboter

De smaak van koffie laat zich goed vangen in boter. Lekker door een gevogeltefond voor bij een stukje kip

  • 15 min. bereidingstijd
    2 à 3 uur wachten

  • -

Smaken vangen in boter

In de video over extractie in olie heb ik uitgelegd hoe je olie kunt gebruiken om aroma’s van kruiden en specerijen op te lossen. Botervet is ook een prima oplosmiddel voor aroma’s en heeft als bijkomend voordeel dat het vast is op kamertemperatuur. Een gearomatiseerde boter kun je dus ergens opsmeren, gebruiken voor het bakken van een cake of afmaken van een sausje.

Benodigdheden

  • Staafmixer

Ingredienten

  • 200 g geklaarde boter
  • 1/2 L zeer sterke espresso

Werkwijze

Stap 1/ Klaar de boter door hem op een lage temperatuur langzaam te verwarmen.

Stap 2/ Giet de heldere boter over in een kom. Hou mee stromende eiwitten op de bodem tegen met een lepel.

Stap 3/  Zet ca. 2 koppen zeer sterke espresso van 1/2 L totaal. Giet de espresso bij je heldere boter en klop de het mengsel goed door elkaar.

Stap 4/ Zet de boter in de koeling en laat 2 à 3 uur uitharden. Eenmaal gehard kan de boter voorzichtig van de koffie worden gescheiden.

Stap 5/ Bewaar de boter tot gebruik in de koelkast.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.