Pompoenjam

Een heerlijke jam gemaakt van een verrassende groente.

suiker, jam, pectine
  • ± 30 min. bereiden
    ± 1 uur afkoelen

  • 3-4 potten jam

Jam, pectine en suiker

Ingrediënten; pectine, suiker en tijd… Jam is een heerlijke manier om fruit lang te bewaren. De hoge suikerconcentratie zorgt voor een onaangename omgeving voor micro-organismen en verandert de jam in een zoete lekkernij. Van elke fruitsoort kan jam worden gemaakt maar niet elke soort werkt even gemakkelijk mee. Goeie jam valt en staat bij de…

Benodigdheden

  • Gesteriliseerde weckpotten
  • Pan
  • Jamtrechter

Ingredienten

  • 1,5 kilo pompoen
  • 2 tl gemalen kardemom
  • 400 g geleisuiker extra
  • 100 g gember
  • ½ tl zout
  • sap van 2 sinaasappels
  • sap van 1 citroen (of 1 tl citroenzuur)

Werkwijze

Bekijk hier de video over pompoenjam

Stap 1/ Borstel de pompoen goed schoon onder de kraan en halveer ze. Verwijder de pitten met een lepel. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes van een ½ cm (niet groter anders moet de jam te lang koken en verminderd de geleivorming).

Stap 2/ Rasp of hak de gember fijn. Zet de pompoenblokjes samen met de helft van de gember, de kardemom, geleisuiker, zout, sinaasappel- en citroensap op en breng al roerende aan de kook.

Stap 3/ Laat de jam maximaal 5 min. koken en roer regelmatig. De blokjes pompoen moeten zacht worden maar mogen niet uit elkaar vallen.

Stap 4/ Haal de jam van het vuur en roer de rest van de gember erdoor (rauwe gember behoud z’n scherpe smaak). Doe de jam over in schone potten en sluit af. De jam is in de koeling enkele maanden houdbaar.

Tip: Deze jam is erg lekker in combinatie met kaas of kan als topping op taarten en cakes.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.