Gemberbolussen
Er gaat niets boven een zelfgebakken gemberbolus. Mijn favoriete dessert. Beetje opgewarmd met een flinke bol vanille-ijs
gebak/taart bereidingstijd ± 30 minuten
rijzen ± 1,5 uur
oventijd ± 20 minuten
afkoelen ± 30 minuten12 stuks
Benodigdheden
- Muffinvorm met 12 holtes
Ingredienten
- 100 ml melk
- 5 g gedroogde gist
- 4 g suiker (1 tl)
- 250 g patentbloem + extra om te bestuiven
- 1 ei (M), losgeklopt
- 50 g zachte roomboter
- 6 g zout
- 400 g stemgember
- 150 g amandelen
- 3 el witte basterdsuiker
- 50 g roomboter, gesmolten
- 50 ml gembersiroop
Werkwijze
Stap 1/ Verwarm de melk met de gist en de suiker tot hij lauw is (maximaal 40 0C). Roer even en laat 10 minu- ten staan tot de oppervlakte licht begint te schuimen.
Stap 2/ Zeef de bloem boven een beslagkom en voeg de melk, het ei en de boter toe. Roer alles tot een dik deeg. Voeg het zout toe en kneed het deeg 10 minuten met de handen door tot het elastisch is (of 5 minuten in een staande mixer met deeghaak). Voeg eventueel een beetje bloem toe als het deeg erg plakkerig is.
Stap 3/ Doe het deeg in een kom, bestrooi met een beetje bloem en dek losjes af met plasticfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Stap 4/ Laat de gemberbolletjes goed uitlekken en pureer ze in een keukenmachine met de amandelen tot een dikke spijs.
Stap 5/ Verdeel de boter en gembersiroop over de muffin- vormpjes. Verdeel het deeg in 12 gelijke bolletjes. Druk ze in de basterdsuiker en duw ze met de vinger- toppen plat tot ovalen rondjes van ± 12 centimeter. Vul de deegplakjes over de lange kant met een flinke schep van de gemberspijs. Rol het deeg als een sigaar op rond de gemberspijs en leg ze in een spiraal in de muffinvormpjes (of leg ze in een knoop).
Stap 6/ Laat het deeg nog 30 minuten rijzen in vorm. Verwarm de oven 15 minuten voor op 200 0C conventioneel of 180 0C hetelucht. Zet een schaaltje met kokend water onder in de oven (voor stoom in de oven). Bak de gemberbolussen 20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn. Laat afkoelen in de vorm.
Ellie Velleman
Geachte heer/ mevrouw,
Hartelijk bedankt voor dit fijne recept!
Ik bakte voor een select gezelschap.
En ik kon echt met de eer strijken!!!!
Hartelijke Groet,
Ellie.
Eke Mariën
Mooi, altijd fijn om te horen Ellie!