Angel food cake

De klassieke Angel Food Cake; zo licht dat het lijkt alsof je een wolkje eet!

angel food cake
 • ± 30 min. bereiden
  ± 35 min. oventijd
  ± 1 uur afkoelen

 • 12-16 plakken

Cake wiskunde, de succesformule!

Al eerder schreef ik dat goede cakes bakken geen sinecure is (zie hier). Je hebt een juiste balans nodig tussen de ingrediënten bloem, boter, suiker en ei. En daarnaast zijn de bereidingswijze, bakvorm, oventemperatuur en type oven medebepalend voor een geslaagd eindresultaat. Cake bakken is wiskunde. Structuur bouwers en brekers De balans in een cake…

Benodigdheden

 • Standmixer
 • Angel food cake pan

Ingredienten

 • 300 g suiker
 • 300 g eiwit (10 - 12 eieren)
 • 100 g patentbloem, gezeefd
 • 1,5 g zout
 • 4 g wijnsteenpoeder (NB dit is géén wijnsteenzuur)
 • 5 ml vanille-extract

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo van de Angel food cake.

Stap 1/ Gebruik een ovensteen (pizzasteen / broodbaksteen / hitte bestendige tegels). Dit zorgt voor een constantere temperatuur en geeft een snellere rijs aan het begin van het bakken. Plaats de steen onderin op een rek in de oven maar leg hem niet op de bodem. Verwarm de oven voor op 190° C.

Stap 2/ Zeef de bloem boven een beslagkom en meng er de helft van de suiker en het zout door.

Stap 3/ Sla de eiwitten schuimig met het wijnsteenpoeder in de staande mixer met vetvrije materialen. Voer langzaam de toeren op tot het eiwit slappe pieken vormt. Dit is het moment om de rest van de suiker beetje bij beetje toe te gaan voegen. Blijf kloppen tot het eiwit stevig is en glanst. Klop niet te lang want overkloppen is ‘rampzalig’ (lees waarom in het blog over eiwitten). Meng het vanille-essence erdoor.

Stap 4/ Voeg het bloem-suiker mengsel er in 4 delen door. Spatel elk deel er luchtig door en voeg het volgende deel pas toe als het vorige is opgenomen.

Stap 5/ Spoel de Angel food cake vorm om met heet water. Vul de vorm met het beslag en sla een paar keer op het aanrecht om grote luchtbellen te laten ontsnappen. Bak de taart 30 – 35 min. voor een 23 cm vorm en 35 – 40 min. voor een 25 cm vorm.

Stap 6/ Zet de cakevorm op de kop op een stevige fles en laat een uur afkoelen.

Stap 7/ Zet de vorm op z’n zijkant en snijd de kanten los met een mes of spatel. Los de taart op een bord.

De wet van de Angel food cake:
De hoeveelheid eiwit moet gelijk zijn aan de hoeveelheid suiker. De hoeveelheid cakemeel is 1/3 van het gewicht van de suiker!

Let op:
Vet de vorm niet in! Het vet zal het eiwit doen teruglopen. Omspoelen met warm water en niet geheel afdrogen. Het water zorgt voor wat extra stoom tijdens het bakken.

Let op 2:
Laat de cake op z’n kop afkoelen in de vorm! Dit zorgt ervoor dat de cake nog een beetje uitrekt tijdens het afkoelen.

2 Reacties op "Angel food cake"

 • Noor

  11 april 2021 om 18:55

  Wat is wijnsteenpoeder en waar koop je het? Als ik op internet zoek krijg ik steevast wijnsteenbakpoeder..

  • Eke Mariën

   12 april 2021 om 16:49

   Wijnsteenpoeder is eigenlijk de vertaling van cream of tartar, het is inderdaad lastig te krijgen en wordt vaak verward met wijnsteenbakpoeder. Maar wijnsteenbakpoeder is een samenstelling van wijnsteenpoeder en baksoda. Het wijnsteenpoeder fungeert dan als zuur voor de werking van de soda. De functie van het ingrediënt is om eiwitschuim te stabilizeren. Door het zuur klitten de eiwitten beter aan elkaar en krijg je een steviger schuim dat minder snel inzakt. Je kunt wijnsteenpoeder daarom ook vervangen voor citroensap. Ga uit van 2 tl in het recept van Angel Food Cake

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.