Angel food cake

De klassieke Angel Food Cake; zo licht dat het lijkt alsof je een wolkje eet!

angel food cake
 • ± 30 min. bereiden
  ± 35 min. oventijd
  ± 1 uur afkoelen

 • 12-16 plakken

Cake wiskunde, de succesformule!

Al eerder schreef ik dat goede cakes bakken geen sinecure is (zie hier). Je hebt een juiste balans nodig tussen de ingrediënten bloem, boter, suiker en ei. En daarnaast zijn de bereidingswijze, bakvorm, oventemperatuur en type oven medebepalend voor een geslaagd eindresultaat. Cake bakken is wiskunde. Structuur bouwers en brekers De balans in een cake…

Benodigdheden

 • Standmixer
 • Angel food cake pan

Ingredienten

 • 300 g suiker
 • 300 g eiwit (10 - 12 eieren)
 • 100 g patentbloem, gezeefd
 • 1,5 g zout
 • 4 g wijnsteenpoeder (NB dit is géén wijnsteenzuur)
 • 5 ml vanille-extract

Werkwijze

Bekijk hier de instructievideo van de Angel food cake.

Stap 1/ Gebruik een ovensteen (pizzasteen / broodbaksteen / hitte bestendige tegels). Dit zorgt voor een constantere temperatuur en geeft een snellere rijs aan het begin van het bakken. Plaats de steen onderin op een rek in de oven maar leg hem niet op de bodem. Verwarm de oven voor op 190° C.

Stap 2/ Zeef de bloem boven een beslagkom en meng er de helft van de suiker en het zout door.

Stap 3/ Sla de eiwitten schuimig met het wijnsteenpoeder in de staande mixer met vetvrije materialen. Voer langzaam de toeren op tot het eiwit slappe pieken vormt. Dit is het moment om de rest van de suiker beetje bij beetje toe te gaan voegen. Blijf kloppen tot het eiwit stevig is en glanst. Klop niet te lang want overkloppen is ‘rampzalig’ (lees waarom in het blog over eiwitten). Meng het vanille-essence erdoor.

Stap 4/ Voeg het bloem-suiker mengsel er in 4 delen door. Spatel elk deel er luchtig door en voeg het volgende deel pas toe als het vorige is opgenomen.

Stap 5/ Spoel de Angel food cake vorm om met heet water. Vul de vorm met het beslag en sla een paar keer op het aanrecht om grote luchtbellen te laten ontsnappen. Bak de taart 30 – 35 min. voor een 23 cm vorm en 35 – 40 min. voor een 25 cm vorm.

Stap 6/ Zet de cakevorm op de kop op een stevige fles en laat een uur afkoelen.

Stap 7/ Zet de vorm op z’n zijkant en snijd de kanten los met een mes of spatel. Los de taart op een bord.

De wet van de Angel food cake:
De hoeveelheid eiwit moet gelijk zijn aan de hoeveelheid suiker. De hoeveelheid cakemeel is 1/3 van het gewicht van de suiker!

Let op:
Vet de vorm niet in! Het vet zal het eiwit doen teruglopen. Omspoelen met warm water en niet geheel afdrogen. Het water zorgt voor wat extra stoom tijdens het bakken.

Let op 2:
Laat de cake op z’n kop afkoelen in de vorm! Dit zorgt ervoor dat de cake nog een beetje uitrekt tijdens het afkoelen.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.