Koken met de snelkookpan

Eigenlijk is de snelkookpan een doodnormale, roestvrijstalen pan waarin je bijna alle gerechten kunt koken. De pan is vooral handig voor producten met een lange kooktijd zoals aardappelen, peulvruchten, knollen en zaden. Maar je kunt hem ook uitstekend gebruiken voor pureesoepen, stoofgerechten en bouillon.

Groenten

Alleen groenten die grof kookgeweld nodig hebben zijn geschikt voor de snelkookpan. Bladgroenten, tomaten, courgettes en andere delicate groenten met een korte kooktijd vallen af. Stevige harde groenten zoals bietjes, artisjokken, kardoen of koolraap kun je wel snel garen in de pan. Voor groenten die je wilt pureren (aardappel, pompoen, koolraap, pastinaak, aardpeer, prei, wortel, etc.) is snelkoken the way to go. Je krijgt een intensere smaak door de versnelde maillardreactie en omdat je minder water nodig hebt (het water dat verdampt kan nauwelijks ontsnappen).

Rijst en peulvruchten

Peulvruchten zoals kikkererwten, bruine bonen en linzen zijn ideaal voor in de snelkookpan. Je moet ze wel eerst weken (linzen niet), net als bij koken in een gewone pan. Ben je dat vergeten, gebruik dan de snelle weekmethode van Johannes van Dam: breng bonen eerst aan de kook en laat ze afkoelen in het kookwater. Kook ze daarna gaar in de snelkookpan. Rijst gaat goed in de snelkookpan als je een afgepaste hoeveelheid water gebruikt, zoveel als nodig om de rijst te garen (een vingerkootje water bovenop de rijst). Andere zaden zoals tarwe, freekeh en gort zijn ook stukken sneller klaar en worden zachter in de snelkookpan. Kook ook eens sesamzaadjes of noten mee. Ze krijgen een lekkere zachte textuur.

Druk

Tussen de pan en de deksel zit een siliconen ring, die de pan goed afsluit. In de deksel zit een drukregelaar met meestal 2 standen: één voor hoge druk (ca. 1,9 bar terwijl de normale luchtdruk 1 bar is) en één voor een iets lagere druk. Zodra het water of ander bereidingsvocht in de pan gaat koken, verzamelt zich stoom boven het gerecht in de pan. Deze kan door de deksel nauwelijks ontsnappen, waardoor de druk in de pan stijgt tot maximaal 1,9 bar. De temperatuur in de pan is dan 118 °C. Zodra de druk verder stijgt, laat de drukregelaar wat stoom ontsnappen, zodat de pan niet kan ontploffen. Eten bereid in een snelkookpan is niet alleen sneller klaar, maar krijgt ook meer smaak dan bij ‘gewoon’ koken op 100 °C. Dat komt door de hogere temperatuur in de pan die de maillardreacties versnelt.

10 Reacties op "Koken met de snelkookpan"

 • Marinet

  22 maart 2023 om 10:45

  Leuk om te lezen dat de snelkookpan weer ‘in’ is.
  Ik gebruik deze voornamelijk voor het koken van peulvruchten (macrobiotische keuken). Je kunt zelfs de pan van de hittebron af halen en naar je werk gaan. Weer thuis zijn je bonen super-langzaam (en zonder kosten) gegaard.

  Nog een unieke pan met bijzondere werkwijze is de Japanse Donabe rijstkoker.
  En de New Cooking Bag: hierin kun je je rijst of stoofgerecht ook laten garen. Lijkt op de hooikist van vroeger.

  Groetjes!

  • Eke Mariën

   22 maart 2023 om 17:06

   Hoi Marinet, leuke input. Heel bruikbaar. Past goed in het nieuwe boek waarmee ik bezig ben:-)

 • Jacqueline S

  11 november 2022 om 14:26

  2022: ‘Dankzij’ de energiecrisis en de postcast “Etenstijd” zijn de snelkookpannen niet aan te slepen! Ik heb er zelf ook een gekocht en een kookboek. Ben er superblij mee.
  En via Koken met Kennis hoop ik de fijne kneepjes van de pan te leren.

  • Eke Mariën

   28 november 2022 om 14:47

   Goeie ontwikkeling! Dank voor je bijdage Jacqueline!

 • Xandra

  28 januari 2021 om 12:39

  Beste….,
  Ik moet mij erg vergissen als ik zeg dat de maillardreactie in een snelkookpan niet optreedt.
  De maillardreactie is de specifieke reactie die zorg voor bruining, en treedt op wanneer er geen vocht aanwezig is. In de snelkookpan is vocht en bruining treedt niet op. Wel garing. Dus volgens mij is hier juist geen sprake van de Maillairdreactie. Vanuit gezondheidsoogpunt wil je dit ook niet, want dat is een chemisch proces dat to versnelde ouderdom in onze weefsels leidt.
  vriendelijke groet,
  Xandra

  • Eke Mariën

   28 januari 2021 om 17:20

   Hoi Xandra,
   De Maillardreactie treedt wel degelijk op in een snelkookpan. Vocht doet er niet toe. Het gaat om de aanwezigheid van aminozuren en suikers. Echte balsamico azijn ontwikkelt zijn smaak over jaren ook dankzij de Maillardreactie. Hetzelfde geldt voor sojasaus. Het klopt dat een vergelijkbare reactie ook in onze cellen plaatsvindt. Dit wordt glycatie genoemd. Louis Maillard, naar wie de reactie is genoemd deed onderzoek naar het verouderingsproces in cellen. In ons boek Keukenlab besteden we een heel hoofdstuk aan de Maillardreactie. Daarin wordt goed duidelijk onder welke omstandigheden de reactie optreedt en hoe je de reactie naar je hand kan zetten om lekkerder te koken.

 • Herman Leijendekkers

  29 oktober 2020 om 17:06

  Zelf heb ik ‘De beste recepten voor de snelkookpan’, isbn 978-3-625-13928-7. Maar ik denk dat deze niet meer te krijgen is. Ik vind op dat isbn nr. alleen de Spaanse versie. Maar misschien is hij nog ergens tweedehands te krijgen (‘Marktplaats’).

  • Eke Mariën

   14 november 2020 om 11:53

   Dank voor de tip Herman

 • G.J.Vermeulen

  8 maart 2017 om 12:09

  Ik ben geïnteresseerd in een
  kookboek voor de snelkook-
  pan.
  Kunt U mij daarover informeren?

Reactie

Plaats hier uw reactie

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.