Dagelijkse kost; lekker en gezond eten uit het seizoen

dagelijkse kost

Dagelijkse kost

Vaak hoor ik mensen zeggen dat goed en gezond eten duur is. Ik ben het daar niet mee eens. Het probleem ligt niet aan de kostprijs van de ingrediënten maar aan het gebrek aan kookkennis. Linzen met gebakken knolselderij, peterselie en gestoofde prei is een heerlijk en goedkoop gerecht. Voorwaarde is wel dat je weet hoe je linzen goed gaarkookt, prei zacht kunt stoven en knolselderij krokant kunt bakken. En – misschien nog wel belangrijker voor de prijs – dat je weet welke groenten in het seizoen zijn. Dit blog dagelijkse kost zal je hier wegwijs in maken!

Tolerante eetcultuur

Begin deze week nam ik deel aan KOST (http://www.kost-event.nl). Een bijeenkomst van koks, producenten, beleidsmakers, wetenschappers en handelaren met als doel de waarden van de Nederlandse keuken te verkennen. Eén van de opvallendste waarde die op deze dag naar voren kwam is dat de Nederlandse eetcultuur – in tegenstelling tot andere landen – erg openstaat voor buitenlandse invloeden. Onze keuken is door de eeuwen heen een rijke smeltkroes geworden van exotische gerechten en ingrediënten. Een prachtige ontwikkeling die mij sterkt in het idee dat Nederlanders tolerant zijn (in ieder geval qua eetcultuur…)

Betaalbaar is ‘in het seizoen’

Een neveneffect van onze culinaire verworvenheden is dat de groenteboer nu gevuld is met groenten uit alle windstreken. Het hele jaar door. Daarom weten nog maar weinig mensen wanneer welke groente van het land komt, zeker als je bent opgegroeid in de stad. Over het algemeen is de prijs hiervoor de beste indicatie. Betaalbaar betekent meestal ‘in het seizoen’. Ook maakt diversificatie onze keuken complexer qua kennis en technieken. Behalve ‘gewoon’ koken en bakken moet je ook kunnen roerbakken, stomen, konfijten, blancheren en marineren om lekker en gevarieerd te kunnen koken.

Hollandse Caesarsalade

Om terug te komen op mijn eerste punt: Goed, betaalbaar en gevarieerd eten hoeft niet duur te zijn. Met kennis van de seizoenen en passende kooktechnieken kun je je dagelijkse kost verrijken. Zeker in Nederland omdat bijna nergens anders ter wereld het aanbod aan ingrediënten zo divers is. Onderstaande recepten komen uit mijn Boerenjongens Kookboek (www.boerenjongens.nl) en laten zien dat je met een combinatie van internationale technieken en hoofdzakelijk Nederlandse ingrediënten lekker en goedkoop kunt eten.

Onderstaande recepten laten zien hoe makkelijk je lekker en betaalbaar eten kunt maken!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: