In juni 2015 lanceerde ik Koken met Kennis met als doel iedereen beter en lekkerder te leren koken. 1 jaar later zijn er ruim 1500 nieuwsbrief-abonnees en meer dan 1600 Facebookvolgers.  Daar ben ik erg blij mee! Het betekent dat er een groeiend aantal kookliefhebbers is dat, net als ik, houdt van kennis over koken.

Ik werk er hard aan om de website te verbeteren. In de loop van het jaar komt er een nieuw deel op de site waarop alle kennis gebundeld wordt naar onderwerp. Je kunt dan in een oogopslag alle recepten, blogs en video’s over bijvoorbeeld ijs maken of inmaken vinden. De site krijgt daarmee het karakter van een kookschool en dat is precies mijn bedoeling. Koken met Kennis moet de eerste online kookschool van Nederland worden.

Die ambitie realiseer ik niet alleen. Marie Sophie Wigbers is al sinds het begin betrokken bij Koken met Kennis. Zij houdt de site en social media bij. Daarnaast is zij vaste assistent bij alle kookworkshops en helpt zij bij de ontwikkeling van het lesmateriaal. David Provoost filmt en edit sinds begin dit jaar de kookvideo’s. Met hem zijn de video’s nog levendiger, duidelijker en smakelijker geworden. Ruben Kuipers verzorgt met zijn bedrijf de technische realisatie van de website.

Voor komend jaar heb ik plannen genoeg. In oktober ligt mijn boek ‘Bakken met Kennis’ in de winkel. De voorkant is er al maar aan de inhoud wordt nog hard gewerkt.

coverekenew

In de maand juli starten we een serie video’s waarin ik uitleg voor welk gerecht je welke pan nodig hebt. Ik hoop je hiermee wegwijs te maken in het enorme aanbod van bakpannen. In augustus volgt een nieuw video college broodbakken en in september staat een taartencollege gepland.

Speciaal voor het eenjarig bestaan van Koken met Kennis heb ik dit filmpje gemaakt waarin ik terugblik op het afgelopen jaar en ik geef drie speciale Koken met Kennis gerechten, waarvan hier alvast het eerste recept. De video’s komen in de volgende weken online.

2016 chocoslagroom

Bijzonder aan dit gerecht is dat in de mousse geen slagroom of eieren zitten. Ideaal voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie. Het idee van het gerecht is dat je uitgaat van de eigenschappen van slagroom. Dat  bestaat uit water waarin melkeiwitten, melksuikers en minimaal 30% melkvet is opgelost. Dat melkvet is in koude slagroom verdeeld in miljoenen minuscule gestolde vetdruppeltjes. Die geven het romige karakter. Zodra de slagroom in beweging komt, gaan die vetbolletjes aan elkaar klitten en vormen ze strengen. Die strengen gaan elkaar op een gegeven moment in de weg zitten en maken de slagroom dikker. Als je maar lang genoeg klopt ontstaat er een hele kluwe vetbolletjes waarbinnen geen plaats meer is voor het water. Resultaat is een overklopte slagroom die zich scheid in boter en melk.

Chocolade bevat cacaoboter dat, net als melkvet, op kamertemperatuur hard is. Door chocolade op te lossen in water krijg je een oplossing die op slagroom lijkt: vetbolletjes in water. Verschil is dat de botervetdruppeltjes in slagroom gestold zijn – anders kun je het niet stijf slaan – en cacaoboter gesmolten moet zijn om te kunnen oplossen in water. Om de gesmolten chocolade toch als slagroom op te slaan moet je het afkoelen. Dat gaat prima op ijswater. In plaats van water gebruik ik een combinatie van sinaasappelsap en sinaasappelikeur. Dat geeft wat smaak. Je smelt de chocolade erin en je klopt het vervolgens stijf en luchtig op een koude bain marie. Resultaat is een chocolademousse zonder room of eieren.

Lees hier het recept.

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.