Masterclass Vegan Cooking maandagen

20 september 2021 van 10.00 - 16.30
27 september 2021 van 10.00 - 16.30

Wat gaan we doen?
In de twee daagse masterclass vegan cooking beantwoorden we de vraag hoe je zonder dierlijke producten toch interessante en volle smaken kunt creëren. De cursus is een afwisseling van theorie, demonstraties en korte praktijkopdrachten. We maken in de ochtend een lunch die we samen opeten en de gerechten die we ‘s middags koken, neem je mee naar huis.

Wat komt er aan bod?
– De essentials voor de vegan keuken, wat moet er in de voorraadkast? Denk aan ingrediënten voor hartige smaken zoals sojasaus, miso, etc. en vegan bindmiddelen zoals agar agar en silken tofu.

– Van bestaande gerechten een vegan versie maken én je kookrepertoire uitbreiden met nieuwe gerechten.

– Restaurant- en Instagramwaardige vegan gerechten maken die goed van smaak zijn en er mooi uitzien.

-Uitleg over de achterliggend kookprocessen waardoor je in staat bent je eigen vegan recepten te maken en te verbeteren.

– Theorie over en toepassing van de functies van de belangrijkste ingrediënten in de patisserie: meel, suiker, eivervangers, vet/olie en vocht.

– Theorie over en toepassing van de belangrijkste chemische reacties die smaak geven aan ons eten: de Maillardreacties

– Belangrijk kooktechnieken voor de vegan kok om de smaak van groenten, peulvruchten en paddestoelen te verrijken, zoals fermenteren, roosteren, grillen, roken en drogen. We demonstreren o.a. hoe je vleesvervangers maakt. Zelf ga je aan de slag met vegan burgers en seitanworstjes.

– Baktechnieken: hoe vervang je boter, room en eieren zonder verlies van smaak, textuur en luchtigheid? Je leert o.a. macarons, soesjes, vegan botercrème, citroen meringue en tiramisu te maken.

– Waarmee moet je rekening houden bij het samenstellen van een veganistisch menu of gerecht? En hoe zorg je ervoor dat je de juiste voedingswaarden binnenkrijgt?

Voor wie is deze workshop?`
De workshop is voor iedereen die zich serieus wil verdiepen in vegan koken. Dat zijn hobbykoks en thuisbakkers die hun reportoire willen uitbreiden met vegan gerechten. Maar ook professionals – koks, cateraars, receptschrijvers, foodbloggers – die beter vegan willen leren koken.

Inschrijven?
Je kunt je voor de cursus inschrijven door een mail te sturen naar: info@veganacademy.eu  Na ontvangst sturen wij je de gegevens om het cursusgeld over te maken en je plek te reserveren.

Wie zijn de docenten?
Eke Mariën en Joris Schildknecht van The Vegan Academy

Disclaimer
Joris en Eke benaderen de vegan keuken vanuit hun passie voor koken en gastronomie. De masterclass vegan cooking is geen cursus over de omgang met voedselintolleranties of speciale diëten anders dan een plantaardig dieet. Vanzelfsprekend houden we rekening met voedselintolleranties als deze bij aanmelding per mail aan ons worden doorgegeven (zie mailadressen hieronder).

Hoe zien de dagen eruit?
We starten elke dag met theorie gevolgd met demonstraties. Daarna lunchen we met z’n allen en ’s middags ga je zelf aan de slag. In de eerste dag ligt de nadruk op bakken (zowel zoet als hartig) en desserts. Tijdens de tweede leer je alles over de hartige vegan keuken. Het complete programma tref je onderaan de pagina.

Waar is de workshop?
Peter Pan Kookstudio
Hemweg 6-S | 1013 BG Amsterdam
Open lokatie in Google Maps

Route
Op het bedrijventerrein aangekomen, neem de weg waaraan de panden 5F en 6P gelegen zijn. Ga na 6R rechtsaf tot aan het hek, ga daar rechts en je staat bij Peter Pan voor de deur.
OV: Neem vanaf Station Sloterdijk Stadsbus 36 richting Zuiderzeeweg, vertrek elke 10 minuten (01, 11, 21, 31, 41, 51)

Tijden
inloop 09.30
start 10.00
einde 16.00 à 16.30

Annuleren
De cursus kan tot een week voor aanvang kosteloos per mail worden geannuleerd. Annulering na die tijd van de volledige cursus of een enkele cursusdag is voor eigen rekening. Wel bieden we de mogelijkheid om de cursus of cursusdag in te halen tijdens een volgende Masterclass Vegan Cooking als er nog plaatsen beschikbaar zijn.

Cursusprogramma
Dag indeling:
09.30 – 10.00 inloop
10.00 – 11.00 introductie en theorie
11.00 – 11.30 behandeling kooktechnieken / demo’s
11.30 – 12.30 praktijk koken
12.30 – 13.00 lunch
13.00 – 14.30 praktijk koken
14.30 – 15.30 theorie / demo’s
15.30 – 16.30 evaluatie gerechten

Dag 1 Desserts en gebak

Theorie
-vegan mythes
-vegan zekerheden
-big five of baking (meelsoorten, suikersoorten, vetsoorten, ei-vervangers, vocht)

Technieken
-pie-deeg voor zoete en hartige taarten
-cakebeslag
-soezendeeg
-aquafaba toepassingen
-vegan roomijs
-botercreme
-fluffy pancakes
-vegan slagroom maken

Recepten
-gevulde soesjes
-macarons
-fluffy pancakes
-death by chocolatecake
-hartige taart
-citroen meringuetaart
-no bake worteltaart
-chocolademousse

Dag 2 De hartige keuken

Theorie
-foodprepping
-de vegan keukenkast
-technieken voor ontwikkeling van hartige smaken (umami, Maillard)

Technieken
-fermenteren
-vegan kaas maken
-pasta draaien
-roken
-soffritto
-seiten worstjes maken
-Maillarderen

Recepten
-ravioli gevuld met geroosterde pompoen en citroenpesto
-crème en zoetzuur van bloemkool met humus en aquafabacreme
-vegan bolognesesaus
-seitanworstjes
-black bean burger met sriracha mayonaise
-wortelsoep a la Maillard

Workshop details

 • Prijs:
  € 279 Inclusief BTW
 • Datum en tijd:
  20 september 2021 van 10.00 - 16.30
  27 september 2021 van 10.00 - 16.30
 • Locatie:

  Peter Pan Kookstudio
  Nieuwe Hemweg 6S
  1013 BG Amsterdam (West)
  020 636 3607

 • Status:
  Plekken beschikbaar

Extra informatie

Inschrijven voor deze masterclass doe je per email. Na ontvangst ontvang je de betalingsgegevens en ben je na betaling verzekerd van een plek.

We zijn erg blij dat we na een kleine twee jaar deze workshops weer live kunnen houden! Mocht je toch liever thuis een cursus volgen kijk dan op de website van The Vegan Academy waar we diverse online cursussen aanbieden.

Afgelopen jaar deden er zowel professionals als hobbykoks mee aan de masterclasses. Het niveauverschil blijkt geen enkel probleem omdat je tijdens de praktijksessies je eigen tempo bepaalt.

Vragen over deze workshop?

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.