Online Masterclass Vegancooking

18 november 2020 van 20.00 - 21.30
25 november 2020 van 20.00 - 21.30
2 december 2020 van 20.00 - 21.30
9 december 2020 van 20.00 - 21.30

Wat gaan we doen?
Tijdens de masterclass vegan cooking webinars leren we je in 4 dinsdagavonden de ins en outs van plantaardig koken. De eerste twee lessen staan in het teken van bakken zonder eieren en zuivel. De derde en vierde les gaan over de hartige keuken, in het bijzonder over de vraag hoe je hartige en verzadigende smaken creeert zonder dierlijke producten.

Hoe gaat het webinar in zijn werk?
Een week voor aanvang van de eerste cursusochtend ontvang je van ons per mail de reader met uitgebreide theorie en meer dan 30 goeie recepten. Ook ontvang je dan een link met instructies waarmee je je kunt aanmelden voor de webinars. Elk webinar start om 20.00 uur en zal omstreeks 21.30 uur zijn afgerond. De data zijn: woensdag 18 en 25 november en woensdag 2 en 9 december 2020. Je kunt de webinars op elk device volgen. Ook kun je na afloop alle webinars een maand lang terugkijken. Het is dus niet erg als je een avond het webinar niet life kunt volgen.

Tijdens de webinars wisselen theorie en kookdemonstraties elkaar af. Tijdens het webinar is er gelegenheid om via de chat vragen te stellen. In de dagen tussen de webinars kun je zelf aan de slag gaan met de recepten die onderdeel zijn van de masterclass. Oefenen is natuurlijk niet verplicht, maar wel aan te raden. Op die manier kun je resultaten delen en gerichte vragen stellen.

Wat komt er aan bod?
– Baktechnieken: hoe vervang je boter, room en eieren zonder verlies van smaak, textuur en luchtigheid? Je leert o.a. macarons, soesjes, vegan botercrème, citroen meringue-taart en fluffy pancakes te maken.
– Baktheorie: wat is de functie van bloem (meel), suiker, vet (olie en margarine), vocht en eieren. Eieren klint misschien vreemd in een vegan cursus, maar om goed te begrijpen hoe je eieren kunt vervangen, is het belangrijk om te weten wat de functie van eieren is in gebak
– De essentials voor de vegan keuken, wat moet er in de voorraadkast? Denk aan ingrediënten voor hartige smaken zoals sojasaus, miso, zwavelzout, vegan bindmiddelen (zoals agar en xanthaangom) en bijzondere plantaardige eiwitproducten zoals silken tofu en seitan.
-Uitleg over de achterliggende kookprocessen waardoor je in staat bent je eigen vegan recepten te maken en te verbeteren. Zo besteden we o.a. aandacht aan het belang van de smaak umami en de Maillard reactie.
– Belangrijke kooktechnieken voor de vegan kok om de smaak van plantaardige producten te verrijken, zoals: fermenteren, roosteren, grillen, roken en drogen. We demonstreren o.a. hoe je vleesvervangers maakt.

Voor wie is deze workshop?
De workshop is voor iedereen die zich serieus wil verdiepen in vegan koken. Dat zijn professionals – koks, cateraars, receptschrijvers, foodbloggers – die beter vegan willen leren koken. Maar ook geoefende hobbykoks en thuisbakkers die hun repertoire willen uitbreiden met vegan gerechten.

Wie zijn de docenten?
Eke Mariën van www.kokenmetkennis.nl
Joris Schildknecht van www.thevegetablechef.nl

Tijden
20.00 – 21.30 uur

Webinar 1 & 2 Pattiserie

Theorie
-vegan mythes
-vegan zekerheden
-big five of baking (meelsoorten, suikersoorten, vetsoorten, ei-vervangers, vocht)

Technieken demonstraties
-pie-deeg voor zoete en hartige taarten
-cakebeslag
-soezendeeg
-aquafaba toepassingen
-vegan roomijs
-botercreme
-fluffy pancakes
-vegan slagroom maken

Webinar 3 & 4 De hartige keuken (Great tastes & textures)

Theorie
-foodprepping
-de vegan keukenkast
-technieken voor ontwikkeling van hartige smaken (umami, Maillard)

Technieken demonstraties
-fermenteren
-vegan kaas maken
-pasta draaien
-roken
-soffritto maken
-seitan worstjes maken
-Maillarderen

Disclaimer
Joris en Eke benaderen de vegan keuken vanuit hun passie voor koken en gastronomie. De masterclass vegan cooking is geen cursus over de omgang met voedselintoleranties of speciale diëten anders dan een plantaardig dieet.

Annuleren
De online MVC kan niet worden geannuleerd. Mocht je niet in de gelegenheid zijn een van de webinars live bij te wonen dan kun je het webinar altijd terugkijken via de inloglink die je van ons een week voor het eerste webinar ontvangt.

Workshop details

 • Prijs:
  € 75 inclusief BTW
 • Datum en tijd:
  18 november 2020 van 20.00 - 21.30
  25 november 2020 van 20.00 - 21.30
  2 december 2020 van 20.00 - 21.30
  9 december 2020 van 20.00 - 21.30
 • Locatie:

  Thuis achter je favoriete device

 • Status:
  Plekken beschikbaar

Extra informatie

Afgelopen jaar hebben  zowel professionals als hobbykoks aan de workshops meegedaan. Het niveauverschil is geen probleem omdat je tijdens de praktijksessies je eigen tempo bepaalt.

Vragen over deze workshop?

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.