Groentebouillon

In deze video laat ik je zien hoe je een aromatische groentebouillon bereid

Extraheren: een moeilijke naam voor een techniek die je bijna dagelijks toepast in de keuken. Extraheren is het onttrekken van smaken uit een ingrediënt om deze te gebruiken in je keuken.

Bijvoorbeeld het fijnhakken van basilicum voor over je tomatensoep.Het extraheren gebeurt dan pas tussen je tanden waartussen je de stukjes basilicumblad fijnmaalt. Behalve kauwen zijn er ook andere manieren om smaken te onttrekken aan ingrediënten. Zo kun je smaken van groenten en vlees oplossen in water, wat je doet bij het trekken van een bouillon. Ook kun je smaken oplossen in olie of alcohol. Kruidenoliën en likeuren zijn daar voorbeelden van. Handig van het oplossen van smaken in een vloeistof is dat je ze kunt bewaren in de keuken en kunt gebruiken wanneer nodig.

Koken met Kennis verklaart op een wetenschappelijke manier wat er in je pannen gebeurt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke twee weken uitgebreide achtergrondinformatie, recepten, foto’s en video’s. Zo leren we je beter en lekkerder koken.