Warm gerookte zalm met dille dressing

Zalm warm roken is veel makkelijker dan je denkt.

  • /
  • Bereidingstijd: 40 minuten
    Marineren: 30 minuten

  • 4 - 8 personen

Benodigdheden

  • barbecue met deksel
  • rookmot en eventueel houtsnippers

Ingredienten

  • Voor de zalm:
  • 3 - 4 el rookmot
  • klein handje houtsnippers (eventueel)
  • 500 g zalmfilet met vel (één stuk)
  • 5 g zout
  • 3 g suiker
  • 1 el olie (om in te vetten)
  • 8 sneetjes brood
  • Voor de dressing:
  • 150 ml mayonaise
  • 10 g dille
  • 2 el water
  • 1 el limoensap

Werkwijze

Zo maak je warm gerookte zalm met dille dressing:

Stap 1/ Week het rookmot en de houtsnippers in ruim water.

Stap 2/ Bestrooi de zalmfilet met het zout en de suiker. Laat een half uurtje intrekken in de koeling.

Stap 3/ Verhit een barbecue naar lauw (circa 100 -120 graden). Spreid het geweekte rookmot en houtsnippers uit over de bodem van een aluminium bakje en plaats het rechtstreeks op de kolen.

Stap 4/ Smeer het vel van de zalm in met olie en leg het met de velkant op de barbecue zodra het houtmot begint te roken. Plaats het rooster zo ver mogelijk van de kolen vandaan. Sluit de barbecue met het deksel en gaar de zalm 15 tot 20 minuten. Het hout gaat langzaam smeulen en geeft rook af. Door het hout te weken voorkom je dat er heel veel rook ontstaat. Zo blijft de rooksmaak beperkt. Wil je meer rooksmaak strooi dan halverwege de bereiding wat ongeweekt rookmot in het schaaltje.

Stap 5/ Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een beetje rasp van de limoenschil toe.

Stap 6/ Rooster het brood boven de grill krokant. Beleg het met stukken gerookte zalm en lepel de dille dressing erover.

N.B. Op een barbecue met deksel kun je zelf je zalm warm roken. Let erop dat de barbecue niet te heet is en dat je het rookmot weekt voor gebruik.

Zie hier het recept voor een heerlijke gerookte zalmtartaar met guacemole!

Reactie

Plaats hier uw reactie