Voorjaarsstamppotje van raapstelen en waterkers

Nootmuskaat is dé groentenspecerij van Nederland. In het vierde recept van de serie VOC specerijen staat de nootmuskaat dan ook centraal.

nootmuskaat
  • Bereidingstijd: ± 35 minuten

  • 4 personen

Nootmuskaat

Nootmuskaat is dé groentenspecerij van Nederland. Voor velen onmisbaar in de aardaardappelpuree, over de bloemkool, sperziebonen en spruitjes. De warme kruidige smaak geeft een licht zoet accent en past ook goed in combinatie met boter en room zoals in de bechamel of kaassaus.

Ingredienten

  • 100 g spekblokjes
  • 1 tl Chinees 5 kruidenpoeder
  • 500 g kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 1 dl volle melk
  • 50 g boter
  • 1 bosje raapstelen
  • 1 bosje waterkers
  • vers geraspte nootmuskaat

Werkwijze

In dit heerlijke bijgerecht staat nootmuskaat centraal.

Stap 1/ Meng de spekjes met het 5 kruidenpoeder in een kom en laat 15 minuten marineren.

Stap 2/ Kook de aardappels gaar met weinig water en wat zout. Zet een deksel op de pan. Giet de aardappels af en laat ze nog even droogkoken in de hete pan.

Stap 3/ Verhit de melk en de boter in een steelpan tot de boter kookt en stamp het mengsel met de aardappels tot een puree.

Stap 4/ Bak de spekjes op matig vuur krokant in ± 5 minuten.

Stap 5/ Verwijder de steeltjes van de raapstelen en waterkers en was ze. Laat de groente goed uitlekken en roer ze door de aardappelpuree.

Stap 6/ Meng de uitgebakken spekjes en het bakvet door de puree en warm alles nog een paar minuten door in de pan. Serveer bij de karbonades met een beetje vers geraspte nootmuskaat er overheen.

Dit stamppotje is heerlijk met deze gevulde karbonades met piment kaneel en tijm.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.