Vleesfond

Een supersnelle klassieke fond

  • 25 min. bereidingstijd
    1 uur wachten

  • -

Benodigdheden

  • Snelkookpan
  • Fijne zeef
  • Thee- of kaasdoek

Ingredienten

  • 1 kg doorregen runderlappen
  • 2 uien
  • 1 dunne prei
  • 1 kleine winterpeen
  • 2 stengels selderij
  • 6 peperkorrels
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 el olie
  • 500 g kalfsschenkel

Werkwijze

Bekijk hier de video over het maken van een vleesfond

Stap 1/ Dep de runderlappen droog met keukenpapier en snijd ze in blokjes van 1 cm.

Stap 2/ Snipper de ui. Snijd de prei in ringen, was en laat goed uitlekken. Schil de winterpeen en bleekselderij en snijd in dunne plakken. Kneus de peperkorrels met de laurier, peterselie, tijm en rozemarijn in de vijzel.

Stap 3/ Verhit de helft van de olie in een ruime koekenpan en bak hierin het vlees op hoog vuur rondom bruin. Doe over in de snelkookpan. Voeg de rest van de olie toe aan de koekenpan en bak de groenten met de peperkorrels 3 min. op hoog vuur tot ze iets kleuren. Doe ze bij het vlees in de pan.

Stap 4/ Giet 1,5 L koud water bij het vlees en de groenten, doe de kruiden en laurier erbij en sluit de pan af met de deksel. Draai het ventiel dicht en breng de buillon aan de kook onder volledige druk. Draai het vuur lager en laat 1 uur koken onder druk.

Stap 5/ Laat de fond zo ver afkoelen tot de deksel makkelijk opengaat. Gebruik niet het ventiel om de druk in de pan te verlagen. Dan wordt de bouillon alsnog troebel.

Stap 6/ Zeef de fond door een fijne zeef. Gebruik een goed uitgespoelde thee- of kaasdoek voor een extra helder resultaat.

Stap 7/ Laat, voor een vetvrij resultaat, de bouillon helemaal afkoelen. Het vet stolt dan en kan er met een schuimspaan worden afgeschept.