vegan macarons

Diervrije macarons op basis van aquafaba.

  • Bereidingstijd: 45 minuten
    Oventijd: 35 minuten
    Afkoelen / drogen: 1,5 uur

  • 30 stuks

Benodigdheden

  • spuitzak
  • spuitmondje 1 cm
  • eventueel: siliconen macaron bakmatjes

Ingredienten

  • Voor de koekjes:
  • 200 g gezeefd amandelmeel
  • 200 g poedersuiker
  • 150 ml aquafaba (ingekookt van 250 ml)
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 60 ml water
  • Voor de vulling:
  • 160 g frambozen
  • 100 g geleisuiker
  • 1 g agar agar
  • 1 el citroensap
  • rode bietpoeder (optioneel)

Werkwijze

Het recept voor heerlijke macarons, en ook nog vegan!

Stap 1/ Zeef het amandelmeel en poedersuiker en meng er 75 ml aquafaba door. Dit wordt een dik en plakkerig deeg.

Stap 2/ Verhit de suiker met het water naar 118 °C.

Stap 3/ Sla de overige 75 ml aquafaba op tot een schuim en giet de hete siroop er langzaam bij. Spatel het schuim in twee delen door de amandelpasta.

Stap 4/ Doe het beslag in een spuitzak met een opening van ca. 1 cm en spuit hiermee “doppen” op het bakpapier (1). Houdt ca 2 cm. afstand tussen de opgespoten “doppen” macaronbeslag. Van het beslag kun je ongeveer 60 à 70 doppen spuiten (genoeg voor 30 macarons). Laat de opgespoten macarons 1 uur drogen op kamertemperatuur(2).

Stap 5/ Maak de vulling: breng de frambozen met de geleisuiker en het citroensap aan de kook. Voeg de agar agar toe en pureer met een staafmixer. Breng opnieuw aan de kook en doe over in een kom. Laat afkoelen en doe over in een spuitzak.

Stap 6 /  Bak de macarons 30 minuten op 120 °C. Zet daarna de ovendeur op een kier en bak de macarons nog 5 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen. Bestrooi de koekjes eventueel met een beetje rode bietpoeder.

Stap 7 / Doe de vulling in een spuitzak en bespuit de helft van de macarons op de vlakke kant met een dotje vulling.

Stap 8/ Plak de andere helft van de macarons met de vlakke kant op de vulling en duw zachtjes aan zodat de vulling zichtbaar wordt aan de buitenkant

(1) Je kunt speciale macaron bakmatjes kopen van siliconen. Deze zijn erg handig en geven een beter resultaat dan op bakpapier. Je kunt ze online bestellen of kopen in een kookwinkel.

(2) Zet tijdens het drogen eventueel een fan naast de macarons

N.B. Voor (vegan) macarons is het belangrijk om gezeefd amandelmeel te gebruiken. Hoe fijner het amandelmeel des te gladder worden de macarons. Je kunt amandelmeel ook zelf maken door hele amandelen fijn te malen in een keukenmachine. Zeef het vervolgens goed.

5 Reacties op "Vegan macarons"

  • Manon

    12 juli 2020 om 00:49

    Er staat bij de ingredienten dat je de aquafabia ingekookt moet hebben van 250 ml tot 150 ml. Maar hoe doe je dat? Ik bedoel in een pannetje zie ik niet hoeveel er verdampt is.

    • Eke Mariën

      10 augustus 2020 om 13:15

      Hoi Manon, excuus voor deze late reactie. Er zijn twee opties. 1. Wegen. 1 ml aquafaba weegt ongeveer 1 gram. Dus zodra de inhoud van je pannetje 150 g weegt weet je dat je lang genoeg heb ingekookt. 2. Afmeten in maatbeker. Giet de inhoud van de pan af en toe in een maatbeker om te zien hoe ver je bent.

  • Petra Bunnik

    5 september 2019 om 22:10

    Ik bedoelde stap 6…

  • Petra Bunnik

    5 september 2019 om 22:10

    Ik ga dit recept morgen proberen ☺️
    Vraagje alleen over de vulling. Er staat dat ik hem moet laten afkoelen en in een spuitzak moet doen en daarna moet ik hem bij stap 7 nog 2 tot 3 minuten laten inkoken…. hoe bedoelt u dat?

    • Eke Mariën

      6 september 2019 om 12:54

      Goeie Petra, die stap 6 moet eruit. Dat was nog uit de oude versie van het recept voordat we agar gebruikten. Nu dus niet meer nodig. Ik heb hem net verwijderd. Succes met de macarons!

Reactie

Plaats hier uw reactie