Spiesen met gepekelde kip

Pekelen is een ideale techniek om kip en varkensvlees mals te houden op de barbecue.

gepekelde kip
 • Bereidingstijd: 30 minuten
  Pekelen: 12 uur (één nacht)

 • 4 personen

Pekelen; malser en smaakvoller vlees!

Pekelen Met het oog op ons milieu, onze gezondheid en de portemonnee kan het geen kwaad wat minder vlees te eten. Het is daarom des te belangrijker om het beetje vlees dat we eten goed te bereiden. Pekelen is daarvoor een ideale oplossing. Niet alleen blijft gepekeld vlees malser tijdens de bereiding, het neemt ook…

Benodigdheden

 • barbecue

Ingredienten

 • 500 ml water
 • 10 g zout
 • 5 g suiker
 • 5 cm gemberwortel
 • 500 g kipfilet
 • 4 rode uien, in parten

Werkwijze

Zo maak je spiesen met gepekelde kip (van de barbecue):

Stap 1/ Los het zout en de suiker op in het water met een garde.

Stap 2/ Snij de gemberwortel in dunne plakjes en doe in het water.

Stap 3/ Perforeer de kipfilets met een naald met gaatjes* en leg ze in de pekel. Laat een nacht marineren (pekelen). Voeg eventueel een beetje water toe tot de kip helemaal onder staat (niet meer dan 100 of 200 ml).

Stap 4/ Dep de kipfilets goed droog en snij ze in stukken van 3 cm. Rijg ze op stalen spiesen afgewisseld met partjes rode ui.

Stap 5/ Rooster de spiezen 10 minuten boven een matig hete barbecue tot de buitenkant kleurt.

Tip: Deze gepekelde kip is lekker met salsa van geroosterde paprika en ui. Zie hier het recept.

*Ideaal hiervoor is een zogenaamde vleesvermalser. Een soort spijkerbed voor vlees waarmee je hele klein gaatjes in het vlees kunt prikken.

Kijk hier de video over de barbecue basics en kijk hier de video over pekelen, waarin Eke laat zien hoe je zelf kipfilet kan pekelen. Ideaal om je vlees sappig te houden in de oven of op de BBQ. Lees hier meer over barbecueën.

2 Reacties op "Spiesen met gepekelde kip"

 • Chris

  12 juli 2018 om 01:43

  Wat ik me afvraag… In de supermarkt worden we bekocht met kipfilet volgespoten met water, terwijl hier we juist water inspuiten (met zout en suiker) om te pekelen.
  Als we supermarktkip aanbraden dan worden de stukjes kipfilet niet bruin door dat water. Hebben we daar hier in dit recept geen last van? En/of kunnen we met die oplichterskip van de super gebruik maken van dat water?

  • Eke Mariën

   15 juli 2018 om 20:43

   Hoi Chris. Gepekeld vlees bruint inderdaad een stuk minder dan ongepekeld vlees. Het vlees kan pas bruinen als al het water aan de oppervlakte is verdampt. Hoe meer water, hoe langer dat duurt. De vleesindustrie maakt inderdaad ook handig gebruik van de pekeltechniek. Wat dacht je van alle soorten ham, salami en andere vleeswaren.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.