Ribeye met rode wijnsaus
De perfecte ribeye, eerst in de oven gegaard, daarna gebakken.

hoofd Bereidingstijd: 15 minuten
Oventijd: 2 uur4
Ingredienten
- 50 g ansjovisfilet
- 10 teentjes knoflook, in plakjes
- ribeye van 1 kilo, van circa 5 cm dikte
- kleine bosje jonge tijm
- 100 g boter
- 2 el olie (koolzaad)
- 300 ml rode wijn
Werkwijze
Stap 1/ Haal het vlees circa 1 uur voor de bereiding uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Hak de ansjovis en de knoflook in grove stukken.
Stap 2/ Maak met een scherp mes ondiepe inkepingen in de zijkanten van het vlees en vul deze met de stukjes ansjovis, knoflook en stukjes tijm. Maak ook een paar inkepingen aan de boven- en onderkant van de rib-eye en stop hier ook zoveel mogelijk knoflook, ansjovis en tijm in. Dep het vlees goed droog.
Stap 3/ Verwarm de oven voor op 60 °C.
Stap 4/ Leg het vlees op een rooster en gaar het in circa 2 uur tot een kerntemperatuur van 50 °C. Gebruik een thermometer.
Stap 5/ Verhit 25 g van de boter met de olie in een grote koekenpan of braadpan met dikke bodem tot de boter is uitgebruist en lichtbruin begint te kleuren. Bak het stuk snel bruin aan beide kanten. Dat gaat snel omdat de oppervlakte in de oven is uitgedroogd. Maximaal een minuut op elke kant.
Stap 6/ Neem het vlees uit de pan en hou warm. Blus de aanbaksels in de pan af met de rode wijn en laat tot de helft inkoken. Haal de pan van het vuur en roer de rest van de boter erdoor. Breng de saus op smaak met peper en zout.
Stap 7/ Snijd het vlees in plakken en serveer met de saus.
Lekker met gegrilde krieltjes en gestoofde kropsla.