Kabeljauw in venkelbouillon

Een heerlijk licht voorgerecht op basis van gestoomde venkelbouillon

  • 20 minuten bereidingstijd
    5 min. oventijd
    15 min. wachttijd

  • 4

Waarom dit recept werkt:

*De vis wordt langzaam gegaard in de venkelbouillon. Deze techniek wordt pocheren genoemd en is ideaal voor vis. Bij de garing van vis gaat het namelijk om een goeie temperatuurcontrole. Via de bouillon is de hitte toedracht geleidelijk en zal de vis niet snel te heet worden. Boven de 60 graden begint visfilet namelijk al uit te drogen.

*behalve voor een goed gecontroleerde garing zorgt de bouillon ook voor een aangenaam aroma van venkel, tomaat en appel aan dit gerecht

Benodigdheden

  • Ovenschaal

Ingredienten

  • 1/2 kleine venkelknol
  • 2 rijpe tomaten
  • 1 appel
  • 600 ml gestoomde venkelbouillon
  • 10 g bladpeterselie
  • 200 g kabeljauwfilet

Werkwijze

Klik hier voor het recept van de  gestoomde venkelbouillon

Bekijk hier de instructievideo

Stap 1/ Verhit de oven voor op 180 graden.

Stap 2/ Was en snijd de venkel en appel in blokjes van 1/2 cm (bruneise).

Stap 3/ Maak een ondiepe inkeping aan de bovenkant van de tomaten en dompel ze 15 seconden onder in kokend water Spoel koud en verwijder met een mesje de losgesprongen velletje. halveerde tomaten en verwijder met een lepel de zaden. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Stap 4/ Snijd de peterselie fijn en meng de helft met de venkel-, appel- en tomatenblokjes.

Stap 5/ Breng de gestoomde venkelbouillon tegen de kook in een steelpan. Breng op smaak met wat zout en peper.

Stap 6/ Verdeel de kabeljauw in 4 gelijke stukken en bestrooi met zout en peper.

Stap 7/ Schep het groente-appelmengsel over de bodem van de ovenschaal n leg hierin de stukken vis op. Giet de hete bouillon erbij en dek de schaal af met aluminiumfolie.

Stap 8/ Gaar de visfilets 5 min. in de oven.

Stap 9/ Verdeel de visfilets met de groente over voorverwarmde diepe borden en schenk de bouillon erbij. Bestrooi met de rest van de peterselie.

Lekkerder leren koken?