Perfecte kip

Een perfecte kip met sappige borstfilet én mooie, gare poten. Hoe krijg je dat voor elkaar? Met de magnetron!

  • /
  • Bereidingstijd: ± 10 min.
    Oventijd: ± 35 min.

  • 4 personen.

Vleesparadox

Het bereiden van een hele kip in de oven is geen sinecure. Of de borstfilets zijn droog of de poten zijn nog niet gaar. Het is eigenlijk altijd kiezen tussen twee kwaden. Ik noem dit de vleesparadox. In deze video zie je hoe je met behulp van de magnetron je kip zo kunt voorbereiden dat je hem vervolgens perfect in de oven kunt garen: met gare poten en malse borstfilets

Benodigdheden

  • aluminiumfolie
  • glazen ovenschaal
  • maatbeker
  • dunschiller
  • staafmixer
  • kwast

Ingredienten

  • 1 dl olie (koolzaad / zonnebloem)
  • 10 g zeezout
  • 1,5 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 3 gedroogde rode pepertjes (piri piri)
  • 1 citroen
  • 1 hele scharrel of bio kip van 1,5 kilo

Werkwijze

Bekijk de video van deze perfecte kip.

Stap 1/ Verwarm de oven voor op 200° C (onder en boven warmte) of 180° C (hete lucht). Schil met een dunschiller de buitenste schil van de citroen. Neem alleen het gele mee en zo min mogelijk van het wit, dat is bitter.

Stap 2/ Pureer in een smalle maatbeker de olie, het zout, paprikapoeder, pepertjes en citroenschil.

Stap 3/ Dek de borstfilets van de kip af met aluminiumfolie en zet de kip in de magnetron. Verhit de kip op 800 Watt telkens ± 15 seconden. Wacht dan een paar seconden en verhit dan weer 15 seconden (pulsen). Ga door met pulsen tot de kippenpoten handwarm aanvoelen. Dat duurt zo’n 1,5 a 2 minuten. De poten moeten naar een temperatuur van ± 40° C. In deze video leg ik uit hoe je dit doet.

Stap 4/ Zet de kip in een bakblik of ovenschaal en kwast in met de marinade. Zet de kip in het midden van de oven en bak 35 min.