Pasteitjes met tonijn en venkel

Een ideale snack voor lunch of feestje

  • /
  • Bereidingstijd: 60 minuten
    Afkoelen: 1,5 uur
    Oventijd: 25 minuten

  • 12 stuks

Hartige taart tips

De laatste maanden heb ik veel geschreven over zoet gebak. Geen wonder, eind volgende maand komt mijn nieuwe boek Bakken met Kennis uit. Dat gaat niet alleen over zoet, ik wijd ook een hoofdstuk aan hartige taart. Daarvoor gelden weer heel andere regels als voor het bakken van cakes en koekjes. In dit blog licht…

Benodigdheden

  • Keukenmachine
  • Steker van 10 cm of kopje van 10 cm

Ingredienten

  • Voor het korstdeeg:
  • 150 g ijskoude boter
  • 285 g bloem
  • 130 g ijskoude roomkaas
  • 1 el koud water
  • 1,5 el azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • Voor de vulling:
  • 1 blikje tonijn in olijfolie
  • 1 ui
  • 1 venkelknol
  • 1 tl venkelzaad
  • 1 citroen
  • 10 g bladpeterselie
  • 2 el kappertjes
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 200 g witte bonen
  • 1 ei (M)

Werkwijze

Stap 1/ Snijd de boter in kleine stukjes en meng in een kom met de bloem, zout en bakpoeder. Zet 15 minuten in de vriezer.

Stap 2/ Draai kort in de keukenmachine (of staande mixer met vlinder) tot een kruimelig deeg. Voeg de roomkaas, water en azijn toe en draai door tot een samenhangend deeg.

Stap 3/ Wikkel het deeg in plasticfolie en druk het plat. Laat een uur opstijven in de koelkast.

Stap 4/ Laat de tonijn uitlekken en vang de olie op. Snipper de ui en snij de venkelknol in kleine blokjes.

Stap 5/ Rasp de citroen en pers het sap eruit. Hak de peterselie fijn.

Stap 6/ Verhit de tonijnolie in een koekenpan en bak hierin de ui met de venkel en het venkelzaad 3 minuten op halfhoog vuur. Doe over in een kom.

Stap 7/ Voeg de tonijn, citroenrasp, helft van het sap (de rest wordt niet gebruikt), peterselie en kappertjes toe.

Stap 8/ Prak de bonen met het vocht in een kom tot een grove puree en roer samen met de kaas door het tonijnmengsel. Laat alles 30 minuten afkoelen.

Stap 9/ Verwarm de oven voor op 200 °C conventioneel of 180 °C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen (zie onderstaande video)

Stap 10/ Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne plak van ± 3 mm. Steek er rondjes uit van 10 cm. Kneed van het overgebleven deeg een bal en rol deze opnieuw uit. Steek hier ook rondjes uit. Herhaal tot het deeg op is.

Stap 11/ Rol elk deegrondje nog een beetje uit tot een doorsnede van circa 12 – 13 cm. Leg in het midden van elk plakje deeg een eetlepel van de tonijnvulling.

Stap 12/ Kwast de deegranden in met water en vouw de plakjes deeg over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deeguiteinden met een vork op elkaar.

Stap 13/ Leg de pasteitjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en smeer de pasteitjes ermee in.

Stap 14/ Bak de pasteitjes in 25 minuten goudbruin in het midden van de oven (of op de ovensteen). Laat 5 minuten afkoelen en serveer. Koud zijn ze ook erg lekker.

10 Reacties op "Pasteitjes met tonijn en venkel"

  • Jacob de Jonge

    7 mei 2021 om 22:41

    Reactie op recept “Pasteitjes met tonijn en venkel” in nieuwsbrief van 7 mei 2021.

    Rond 10 januari 2017 vermeld het recept in de nieuwsbrief 50 g ijskoude boter
    en op 7 mei 2021 staat in hetzelfde recept 150 g ijskoude boter.
    ???????????????????????????????????????????????????????????????????????
    ‘kBen benieuwd naar je reactie.

    Met vriendelijke groet,
    Jacob de Jonge

    • Eke Mariën

      12 mei 2021 om 12:19

      Hoi Jacob, scherp opgemerkt. Omdat ik in de nieuwsbrief verwijs naar recepten op mijn website kunnen deze in de tijd veranderen. Het recept op 10 januari 2017 klopte niet, daar zat te weinig boter in. Ik heb het daarop aangepast waardoor het nu met 150 gram boter op de site staat. Groetjes, Eke

  • Helen

    4 januari 2021 om 13:20

    Deeg gemaakt half bloem en half volkoren.
    Ipv venkel had ik doperwten en cherry Tomaten.
    Super leuke recept voor meer inspiratie.
    Hartelijk bedankt

    • Eke Mariën

      5 januari 2021 om 20:21

      Dank voor je reactie Helen! Leuk dat je er mee experimenteert. De basis voor vooruitgang in de keuken!

  • Helen

    3 januari 2021 om 12:56

    Kan het ook met volkoren bloem

    • Eke Mariën

      5 januari 2021 om 20:22

      Ja kan, maar je had het al uitgeprobeerd met half volkoren zie ik. Met alleen volkoren wordt het deeg wat breekbaarder en lastiger uit te rollen. Voeg dan wat glutenpoeder toe of zoals je al gedaan hebt een deel witte bloem erbij.

  • Marjan

    27 april 2018 om 21:24

    Ik wil graag u schilferdeeg recept gaan gebruiken voor een lemon merinque taart.
    Kan ik dan de azijn ook weglaten?
    Zie dat ook niet terug in u filmpje namelijk.
    Complimenten voor u duidelijke uitleg leer elke keer meer van u !!!!
    Bedankt voor het delen van u kennis

    • Eke Mariën

      28 april 2018 om 09:34

      Hoi Marjan, dank voor je compliment! Je kunt de azijn weglaten maar het is niet nodig. Je proeft het zuur niet terug in het deeg. Het zuur zorgt ervoor dat het nog lastiger is voor de glutoneiwitten in de bloem om een stevig gluten te vormen. Succes met bakken.

  • Jacob de Jonge

    4 januari 2017 om 22:57

    In het recept van “Pasteitjes met tonijn en venkel” wordt bij de ‘werkwijze’ – stap 6 – venkelzaad genoemd. Bij de ingrediënten staat dit niet??? Hoeveel venkelzaad is er nodig?

    • Eke Mariën

      4 januari 2017 om 23:06

      Hoi Jacob, dank voor je vraag. Ik ben het inderdaad vergeten. 1 tl venkelzaad heb je nodig. Ik pas het aan in het recept. Succes!

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.