Pasteitjes met tonijn en venkel
Een ideale snack voor lunch of feestje

gebak/taart / hoofd Bereidingstijd: 60 minuten
Afkoelen: 1,5 uur
Oventijd: 25 minuten12 stuks
Benodigdheden
- Keukenmachine
- Steker van 10 cm of kopje van 10 cm
Ingredienten
- Voor het korstdeeg:
- 150 g ijskoude boter
- 285 g bloem
- 130 g ijskoude roomkaas
- 1 el koud water
- 1,5 el azijn
- 1 tl bakpoeder
- Voor de vulling:
- 1 blikje tonijn in olijfolie
- 1 ui
- 1 venkelknol
- 1 tl venkelzaad
- 1 citroen
- 10 g bladpeterselie
- 2 el kappertjes
- 100 g geraspte belegen kaas
- 200 g witte bonen
- 1 ei (M)
Werkwijze
Stap 1/ Snijd de boter in kleine stukjes en meng in een kom met de bloem, zout en bakpoeder. Zet 15 minuten in de vriezer.
Stap 2/ Draai kort in de keukenmachine (of staande mixer met vlinder) tot een kruimelig deeg. Voeg de roomkaas, water en azijn toe en draai door tot een samenhangend deeg.
Stap 3/ Wikkel het deeg in plasticfolie en druk het plat. Laat een uur opstijven in de koelkast.
Stap 4/ Laat de tonijn uitlekken en vang de olie op. Snipper de ui en snij de venkelknol in kleine blokjes.
Stap 5/ Rasp de citroen en pers het sap eruit. Hak de peterselie fijn.
Stap 6/ Verhit de tonijnolie in een koekenpan en bak hierin de ui met de venkel en het venkelzaad 3 minuten op halfhoog vuur. Doe over in een kom.
Stap 7/ Voeg de tonijn, citroenrasp, helft van het sap (de rest wordt niet gebruikt), peterselie en kappertjes toe.
Stap 8/ Prak de bonen met het vocht in een kom tot een grove puree en roer samen met de kaas door het tonijnmengsel. Laat alles 30 minuten afkoelen.
Stap 9/ Verwarm de oven voor op 200 °C conventioneel of 180 °C hetelucht. Gebruik bij voorkeur een ovensteen (zie onderstaande video)
Stap 10/ Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne plak van ± 3 mm. Steek er rondjes uit van 10 cm. Kneed van het overgebleven deeg een bal en rol deze opnieuw uit. Steek hier ook rondjes uit. Herhaal tot het deeg op is.
Stap 11/ Rol elk deegrondje nog een beetje uit tot een doorsnede van circa 12 – 13 cm. Leg in het midden van elk plakje deeg een eetlepel van de tonijnvulling.
Stap 12/ Kwast de deegranden in met water en vouw de plakjes deeg over de vulling dicht tot een halve maan. Druk de deeguiteinden met een vork op elkaar.
Stap 13/ Leg de pasteitjes naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en smeer de pasteitjes ermee in.
Stap 14/ Bak de pasteitjes in 25 minuten goudbruin in het midden van de oven (of op de ovensteen). Laat 5 minuten afkoelen en serveer. Koud zijn ze ook erg lekker.
Jacob de Jonge
Reactie op recept “Pasteitjes met tonijn en venkel” in nieuwsbrief van 7 mei 2021.
Rond 10 januari 2017 vermeld het recept in de nieuwsbrief 50 g ijskoude boter
en op 7 mei 2021 staat in hetzelfde recept 150 g ijskoude boter.
???????????????????????????????????????????????????????????????????????
‘kBen benieuwd naar je reactie.
Met vriendelijke groet,
Jacob de Jonge
Eke Mariën
Hoi Jacob, scherp opgemerkt. Omdat ik in de nieuwsbrief verwijs naar recepten op mijn website kunnen deze in de tijd veranderen. Het recept op 10 januari 2017 klopte niet, daar zat te weinig boter in. Ik heb het daarop aangepast waardoor het nu met 150 gram boter op de site staat. Groetjes, Eke
Helen
Deeg gemaakt half bloem en half volkoren.
Ipv venkel had ik doperwten en cherry Tomaten.
Super leuke recept voor meer inspiratie.
Hartelijk bedankt
Eke Mariën
Dank voor je reactie Helen! Leuk dat je er mee experimenteert. De basis voor vooruitgang in de keuken!
Helen
Kan het ook met volkoren bloem
Eke Mariën
Ja kan, maar je had het al uitgeprobeerd met half volkoren zie ik. Met alleen volkoren wordt het deeg wat breekbaarder en lastiger uit te rollen. Voeg dan wat glutenpoeder toe of zoals je al gedaan hebt een deel witte bloem erbij.
Marjan
Ik wil graag u schilferdeeg recept gaan gebruiken voor een lemon merinque taart.
Kan ik dan de azijn ook weglaten?
Zie dat ook niet terug in u filmpje namelijk.
Complimenten voor u duidelijke uitleg leer elke keer meer van u !!!!
Bedankt voor het delen van u kennis
Eke Mariën
Hoi Marjan, dank voor je compliment! Je kunt de azijn weglaten maar het is niet nodig. Je proeft het zuur niet terug in het deeg. Het zuur zorgt ervoor dat het nog lastiger is voor de glutoneiwitten in de bloem om een stevig gluten te vormen. Succes met bakken.
Jacob de Jonge
In het recept van “Pasteitjes met tonijn en venkel” wordt bij de ‘werkwijze’ – stap 6 – venkelzaad genoemd. Bij de ingrediënten staat dit niet??? Hoeveel venkelzaad is er nodig?
Eke Mariën
Hoi Jacob, dank voor je vraag. Ik ben het inderdaad vergeten. 1 tl venkelzaad heb je nodig. Ik pas het aan in het recept. Succes!