Pasteitjes met stoofvlees en pompoen
Hartige pasteitjes van korstdeeg met een vulling van stoofvlees en pompoen. Welkom op elk feestje.

gebak/taart Bereidingstijd: 40 minuten
Oventijd: 30 minuten
Afkoelen: 2 uur10 stuks
Benodigdheden
- snelkookpan
- muffinvorm met 12 holtes
- steker van 11 cm
- steker van 8 cm
Ingredienten
- Voor de vulling:
- 500 g doorregen runderriblab
- 50 g boter
- 600 g uien, in ringen
- 2 blaadjes laurier
- 3 kruidnagels
- 1 el Chinees 5 kruidenpoeder
- 400 g pompoen, in blokjes
- Voor het deeg:
- 150 g ijskoude boter + extra om in te vetten
- 285 g bloem, gezeefd
- 130 g ijskoude roomkaas (volvet)
- 1 el koud water (of wodka)
- 1,5 el azijn
- 1 tl bakpoeder
- 1 ei
- 1/2 tl zout
Werkwijze
STAP 1/ Snijd de riblappen in stukken van 3 cm. Verhit de helft van de boter in een snelkookpan en bak het vlees in 5 minuten rondom bruin.
N.B. Heb je geen snelkookpan, gebruik dan een braadpan (met deksel).
STAP 2/ Voeg de uien toe en bak ze een paar minuten mee. Doe de laurierblaadjes, kruidnagel, 5 kruidenpoeder en pompoenblokjes erbij en schep alles even goed om.
STAP 3/ Sluit de pan af met de deksel en laat op druk komen. Kook de hachee 45 minuten onder druk op laag vuur. Maak ondertussen het deeg.
N.B. Als je een braadpan gebruikt ga dan uit van ca. 3 uur stoven op laag vuur tot het vlees helemaal gaar is. Controleer halverwege of er genoeg stoofvocht in de pan
STAP 4/ Snijd voor het deeg de boter in kleine stukjes en zet 15 minuten in de vriezer. Maal in een keukenmachine de bloem met de roomkaas, water, azijn, bakpoeder en zout tot een kruimelig deeg. Voeg de boter toe en draai nog 30 seconden door. Doe over in een kom en druk tot een samenhangend deeg.
N.B. het deeg kan ook zonder keukenmachine worden gemaakt. Snijd de blokjes boter dan extra fijn en vries ze 5 min. in. Meng bloem, bakpoeder en zout in een om en werk er met de vingertoppen de blokjes boter door tot een kruimelig deeg ontstaat. Meng er vervolgens roomkaas, water en azijn door en kneed tot een samenhangend deeg. Het deeg hoeft niet homogeen te worden dus kneed niet te lang. Er mogen nog zichtbaar kleine stukjes boter in het deeg zitten.
STAP 5/ Wikkel het deeg in plastic folie en druk het plat. Laat 1 uur rusten in de koeling.
STAP 6/ Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten afkoelen. Mocht de druk nog niet van de pan zijn laat dan wat stoom ontsnappen uit het ventiel. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels (als je ze kunt vinden) en roer het vlees en de pompoen tot het uit elkaar valt. Doe over in een schaal en laat helemaal afkoelen (eerst op kamertemperatuur, daarna in de koeling).
STAP 7/ Verwarm een half uur van te voren de oven voor op 200 °C (180 °C hete lucht).
STAP 8/ Vet de muffinvorm goed in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne plak van 2 -3 mm dik. Steek 10 rondjes uit van 11 cm en bekleed hier 10 van de 12 holtes mee. Zorg ervoor dat de deegranden iets boven de vorm uitkomen. Vorm van de deegresten en bal en rol deze nogmaals uit tot een dunne plak. Steek hier 10 deksels uit van 8 cm.
STAP 9/ Vul het deeg met de stoofpot tot net onder de rand. Het deeg moet er nog een 1/2 centimeter boven uitsteken. Maak de deegranden nat met een beetje water en leg de deegdeksels over de vulling en druk met een vork de deegranden goed op elkaar. Maak met een scherp met 4 kleine inkepingen in de deegdeksels op elke 3 uur van de klok. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.
STAP 10/ Bak de pasteitjes 25 minuten in het midden van de oven. Laat ze minimaal 15 minuten afkoelen in de vorm. Leg een groot bord of snijplank over de vorm heen en keer de vorm met de plank om zodat de pie’s eruit vallen. Serveer ze direct of laat afkoelen. Ze zijn koud ook lekker.
H. oud
In het recept staat steek 10rondjes uitsteken en vullen.
En 8 rondjes als deksel.
Wat doe je met de twee overgebleven pasteitjes?
Eke Mariën
Het moeten 10 deksels zijn. Ik heb het aangepast.
Petronella
Kan het deeg ook met de hand gemaakt worden? Ik bezit geen keukenmachine.
Eke Mariën
Hoi Petronella, goeie opmerking. Ik heb het recept uitgebreid met instructies om het deeg zonder machine te maken. Succes!
Joke
Ik heb ook een snelkookpan en heb een vraag over bovenstaand recept(stoofvlees) gaat er geen water of bouillon bij, wanneer je al de ingrediënten in de snelkookpan hebt gedaan..
Eke Mariën
Hoi Joke, nee er hoeft geen water of bouillon bij. In een snelkookpan verlies je bijna geen vocht tijdens het stoven. Er komt ook vocht uit het vlees en in de pompoen. Als je er wel water of bouillon aan toevoegt wordt de stoof te dun voor in de pasteitjes.