Pasteitjes met stoofvlees en pompoen

Hartige pasteitjes van schilferdeeg met een vulling van stoofvlees en pompoen. Welkom op elk feestje.

  • Bereidingstijd: 40 minuten
    Oventijd: 30 minuten
    Afkoelen: 2 uur

  • 12 stuks

Schilferdeeg

Het schilferdeeg voor deze pasteitjes wordt gemaakt met roomkaas. Deze heeft dezelfde functie als de boter in het deeg. De kaas wordt ijskoud gemengd met de bloem zodat het niet helemaal oplost. De kleine stukjes boter en kaas zorgen voor de brosheid van het deeg. Tijdens het bakken smelt het melkvet (uit de boter en de kaas) en laat gaatjes achter in het deeg. Deze gaatjes laten het gare deeg in schilfers uit elkaar vallen als je het aansnijd, vandaar de naam schilferdeeg.

De Bloemkooltaart met Gruyère en de pasteitjes met venkel op deze site worden ook van schilferdeeg gemaakt. Je treft de recepten onderaan de pagina.

Benodigdheden

  • snelkookpan
  • muffinvorm met 12 holtes
  • steker van 11 cm
  • steker van 8 cm

Ingredienten

  • Voor de vulling:
  • 500 g doorregen runderriblab
  • 50 g boter
  • 600 g uien, in ringen
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 kruidnagels
  • 1 el Chinees 5 kruidenpoeder
  • 400 g pompoen, in blokjes
  • Voor het deeg:
  • 150 g ijskoude boter + extra om in te vetten
  • 285 g bloem, gezeefd
  • 130 g ijskoude roomkaas (volvet)
  • 1 el koud water (of wodka)
  • 1,5 el azijn
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei

Werkwijze

STAP 2/ Snijd de riblappen in stukken van 3 cm. Verhit de helft van de boter in een snelkookpan en bak het vlees in 5 minuten rondom bruin.

STAP 3/ Voeg de uien toe en bak ze een paar minuten mee. Doe de laurierblaadjes, kruidnagel, 5 kruidenpoeder en pompoenblokjes erbij en schep alles even goed om.

STAP 4/ Sluit de pan af met de deksel en laat op druk komen. Kook de hachee 45 minuten onder druk op laag vuur. Maak ondertussen het deeg.

STAP 5/ Snijd voor het deeg de boter in kleine stukjes en zet 15 minuten in de vriezer. Maal in een keukenmachine de bloem met de roomkaas, water, azijn en bakpoeder tot een kruimelig deeg. Voeg de boter toe en draai nog 30 seconden door. Doe over in een kom en druk tot een samenhangend deeg.

STAP 6/ Wikkel het deeg in plastic folie en druk het plat. Laat 1 uur rusten in de koeling.

STAP 7/ Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten afkoelen. Mocht de druk nog niet van de pan zijn laat dan wat stoom ontsnappen uit het ventiel. Verwijder de laurierblaadjes en kruidnagels (als je ze kunt vinden) en roer het vlees en de pompoen tot het uit elkaar valt. Doe over in een schaal en laat helemaal afkoelen (eerst op kamertemperatuur, daarna in de koeling).

STAP 8/ Verwarm een half uur van te voren de oven voor op 200 °C (180 °C hete lucht).

STAP 9/ Vet de muffinvorm goed in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een dunne plak van 2 -3 mm dik. Steek 10 rondjes uit van 11 cm en bekleed hier 10 van de 12 holtes mee. Zorg ervoor dat de deegranden iets boven de vorm uitkomen. Vorm van de deegresten en bal en rol deze nogmaals uit tot een dunne plak. Steek hier 8 deksels uit van 8 cm.

STAP 10/ Vul het deeg met de stoofpot tot net onder de rand. Het deeg moet er nog een 1/2 centimeter boven uitsteken. Maak de deegranden nat met een beetje water en leg de deegdeksels over de vulling en druk met een vork de deegranden goed op elkaar. Maak met een scherp met 4 kleine inkepingen in de deegdeksels op elke 3 uur van de klok. Klop het ei los en bestrijk het deeg ermee.

STAP 11/ Bak de pasteitjes 25 minuten in het midden van de oven. Laat ze minimaal 15 minuten afkoelen in de vorm. Leg een groot bord of snijplank over de vorm heen en keer de vorm met de plank om zodat de pie’s eruit vallen. Serveer ze direct of laat afkoelen. Ze zijn koud ook lekker.

2 Reacties op "Pasteitjes met stoofvlees en pompoen"

  • Joke

    12 november 2017 om 11:47

    Ik heb ook een snelkookpan en heb een vraag over bovenstaand recept(stoofvlees) gaat er geen water of bouillon bij, wanneer je al de ingrediënten in de snelkookpan hebt gedaan..

    • Eke Mariën

      18 november 2017 om 17:51

      Hoi Joke, nee er hoeft geen water of bouillon bij. In een snelkookpan verlies je bijna geen vocht tijdens het stoven. Er komt ook vocht uit het vlees en in de pompoen. Als je er wel water of bouillon aan toevoegt wordt de stoof te dun voor in de pasteitjes.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.