Originele Leidse hutspot met klapstuk

De echte traditionele hutspot op basis van witte bonen en pastinaak. Mét klapstuk. Ideaal voor in de snelkookpan.

hutspot
 • Bereiden ± 40 minuten / stoven ± 3 uur en 15 minuten / weken 1 nacht.

 • hoofdgerecht (4-6 personen)

Klapstuk en Rookworst

Sommige gerechten kunnen niet zonder elkaar. Neem de hutspot met klapstuk en de zuurkool met Gelderse rookworst. Klapstuk wordt gesneden van de runderborst. Het vlees is flink met vet dooraderd en moet lang stoven om lekker mals te worden. Zelf gebruik ik daar graag een snelkookpan voor. Eerst het klapstuk aanbraden en dan met bouillon, uien en specerijen in de snelkookpan aan de kook brengen. Deksel er op en dan heb je in ± 1,5 uur heerlijk zacht stoofvlees. Het idee van de rookworst is, zo doet de naam al vermoeden, dat ze worden gerookt. Toch ziet het merendeel van de fabrieksrookworsten nooit een pluimpje rook maar krijgen ze de rooksmaak van een dompelbad met rookaroma (ook op internet te bestellen in potjes). De rookworst komt traditioneel uit het oosten van ons land. Vroeger kregen de varkens daar rogge, keukenafval en eikels te eten waarvan ze stevig vlees kregen, uitstekend geschikt voor de worst. In het westen aten de varkens melkwei en spoeling van de jeneverbrouwerij, wat zorgde voor slapper vlees. Jaarlijks wordt er in Arnhem een rookworstwedstrijd gehouden voor de beste Gelderse rookworst

Ingredienten

 • 400 g gedroogde witte bonen
 • 800 g klapstuk
 • 250 g spekblokjes
 • 2 blaadjes laurier
 • 2 kruidnagels
 • 500 g pastinaak, geschild
 • 500 g winterwortel, geschild
 • 500 g uien, in ringen
 • 100 g piccalilly, voor erbij

Werkwijze

Voor de introductie van de aardappel in Nederland werd hutspot met pastinaak en witte bonen gemaakt.

Stap 1/ Week de bonen een nacht in ruim water. Bestrooi de klapstuk met zout en peper en leg hem onder in een ruime pan (of gebruik de snelkookpan!). Voeg het weekvocht, de spekjes, laurier en kruidnagel toe en breng het gerecht aan de kook.

Stap 2/ Schuim het oppervlak af met een schuimspaan. Laat het vlees op laag vuur ± uur sudderen. Voeg de bonen toe en voeg eventueel wat extra water toe, de bonen moeten ± 2 cm onder water staan. Breng het gerecht aan de kook en laat alles nog ± 45 minuten zachtjes koken.

Stap 3/ Snijd intussen de pastinaak en wortel in dunne plakken. Voeg ze samen met de uien toe en kook het gerecht nog ± 30 minuten tot de groenten gaar zijn.

Stap 4/ Giet de hutspot af en vang het kookvocht op. Doe het over in een koekenpan en kook het in tot er nog 100 ml van over is. Neem de klapstuk uit de pan en schep hem met de jus in een schaal. Schep de bonen, groenten en spek goed door elkaar (stampen is niet nodig) en serveer bij het vlees. Geef er de piccalilly bij.

Met de snelkookpan:

Dit gerecht is ideaal voor in de snelkookpan. Sluit de pan af aan het einde van stap 1 en laat op druk komen (stand 2). Stoof het vlees 30 minuten en draai dan het vuur uit. Maak na 15 minuten de deksel open en voeg de bonen toe, extra water is niet nodig. Zet het vuur weer aan en laat de pan onder druk komen (stand 2) en kook de bonen in 15 minuten gaar (stap 2). Voeg dan de groenten toe zoals omschreven in stap 3. Voor het openen van de pan eerst even de druk eraf halen. Breng de pan dan nogmaal op druk en draai daarna meteen het vuur uit. Laat nu de pan nog 15 minuten staan en maak het gerecht af zoals omschreven in stap 4.

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief: