Lamsschenkel gestoofd in rode wijn

Zacht gestoofde lamsschenkel uit de snelkookpan.

  • Bereidingstijd: 30 minuten
    Snelkookpan: 1 uur

  • 4 - 6

Koken met de snelkookpan

Vorig jaar voorspelde ik dat de snelkookpan dé kookhype van 2016 zou worden. Mijn verhaal over de snelkookpan is een van de meest gelezen blogs op mijn website. Dat is hoopgevend, maar voor een echte rage moet er nog iets meer gebeuren, met dit blog als aanzet. Voor welke gerechten kun je de snelkookpan goed…

Benodigdheden

  • Snelkookpan
  • Mandoline

Ingredienten

  • 4 lamsschenkels
  • 4 el olijfolie
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 winterwortel, in ringen
  • 3 stengels bleekselderij, in schijfjes
  • 3 vleestomaten, in stukjes
  • 200 ml rode wijn
  • 1 runderbouillontablet
  • 1 blaadje laurier
  • 5 peperkorrels, gekneusd
  • 2 takjes tijm
  • 2 koolrabi's
  • 1 tl zout
  • 2 tl suiker
  • 1 el appelazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 2 el bladpeterselie, fijngehakt

Werkwijze

Stap 1/ Bestrooi de schenkels met peper en zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak de schenkels rondom bruin.

Stap 2/ Doe de schenkels met bakvocht over in de snelkookpan en voeg de knoflook, uien, wortel en selderij toe. Bak ze een paar minuten samen in de pan en doe dan de tomaten erbij. Bak ze een minuutje mee en giet de wijn en 200 ml water in de pan. Los de bouillontablet er in op. Doe laurier, peperkorrels en tijm erbij en meng alles goed door. Sluit de pan af met het deksel en laat op druk komen (stand 2). Laat de schenkels onder druk (en op laag vuur) 45 minuten stoven. Meet de tijd vanaf het moment dat de druk op de pan staat.

Het lijkt weinig vocht om in te stoven maar in een snelkookpan heb je ook maar weinig vocht nodig. Er ontsnapt nauwelijks vocht uit de pan tijdens het garen. Bovendien hoeven de schenkels niet helemaal onder het vocht te staan omdat er waterdamp ontstaat in de pan die de hitte geleidt. Hierdoor gaart het vlees. Ook ontsnapt er water uit het vlees tijdens het garen en geven de tomaten een boel vocht af aan het gerecht. 

Stap 3/ Draai het vuur uit en laat de pan 15 minuten staan tot de druk er bijna af is (door de daling van de temperatuur). Open voorzichtig het drukventiel door het op de stoomstand te draaien. Als er druk in de pan zit kan deze nu ontsnappen. Open vervolgens het deksel.

Stap 4/ Haal de schenkels uit de pan en houd ze warm. Laat het kookvocht inkoken tot een krachtige saus. Pureer eventueel met een staafmixer en wrijf door een zeef (voor een gladde fijne saus).

Stap 5/ Schil ondertussen de koolrabi’s en rasp ze op een grove rasp. Doe de koolrabi in een kom en bestrooi met het zout en de suiker. Hussel de groenten om en laat 30 minuten staan. Zet de koolrabi op een zeef om het vocht er uit te laten lopen (zout en suiker ontrekken vocht). Doe de koolrabi terug in de kom en breng op smaak met de appelazijn, olijfolie en peterselie.

Stap 6/ Serveer de schenkels in de saus met de koolrabi salade.

Tip: Lekker met goed brood of geroosterde aardappels

Reactie

Plaats hier uw reactie

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.