Lamscurry
Krachtige lamscurry uit de snelkookpan. Aanrader!

hoofd Bereidingstijd: 30 minuten
Snelkookpan: 1 uur6 - 8 personen
Benodigdheden
- Snelkookpan
Ingredienten
- 150 ml witte wijn (1 glas)
- mespunt saffraandraadjes
- 1 kilo lamsvlees van de schouder of de nek
- 4 el massale kerriepoeder
- 100 ml olie
- 2 grote uien, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook
- 3 gedroogde rode pepertjes, gehakt
- 4 rode paprika's, in stukjes
- 2 el tomatenpuree
- 1 runderbouillontablet
- 1 kaneelstokje
- 5 kardemompeulen, gekneusd
- 1 bos peentjes, geschild
- klein bosje koriander
Werkwijze
Stap 1/ Week de saffraan in de witte wijn.
Stap 2/ Wrijf het lamsvlees in met het kerriepoeder, peper en zout.
Stap 3/ Verhit 1/3 van de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de helft van het lamsvlees rondom bruin. Doe over in de snelkookpan en herhaal met 1/3 van de olie en de rest van het vlees.
Stap 4/ Bak daarna uien, knoflook, rode pepertjes en paprika ± 3 minuten op hoog vuur in de rest van de olie. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze kort mee zodat het vet zich goed mengt met de puree (vet maakt de zure smaak van tomatenpuree milder, dit wordt vaak enigszins misleidend ‘ontzuren’ genoemd). Doe bij het vlees in de snelkookpan.
Stap 5/ Voeg de saffraanwijn, verkruimel de bouillontablet boven de pan en voeg de kardemompeulen en kaneelstok toe. Sluit de snelkookpan af met het deksel en zet op stand 2 (2 bar). Laat op druk komen en meet vanaf dat moment 45 minuten. Draai het vuur laag zodra de pan op druk is en draai het vuur uit aan het einde van de kooktijd.
Stap 6/ Breng een ruime pan met water aan de kook. Snijd de wortels over lengte doormidden en kook ze beetgaar in het kokende water en spoel ze koud onder de kraan.
Stap 7/ Laat de pan 15 minuten afkoelen om een deel van de druk te verminderen. Laat de rest van de stoom ontsnappen door het drukventiel. Pas op! Heet!
Stap 8/ Meng de wortels door de curry en warm even mee. Serveer met gehakte koriander.
Lekker met komijnyoghurt (recept hieronder) en pappadums of naanbrood.
Bekijk deze video om te zien hoe de snelkookpan werkt
Zonder snelkookpan
Je kunt deze stoof ook maken in de oven of in een braadpan. Volg dan stap 3 en 4 en doe alles over in een braadpan. Voor dan 300 à 400 ml vocht toe omdat er tijdens het stoven veel vocht verdampt. Stoof het gerecht op laag vuur met een deksel op de pan of zet de stoof in een oven van 150 °C. De gaartijd is dan ± 3,5 uur. Je kunt ook het vlees een nacht afgedekt in de oven garen op 80 °C. Maar geen van de methodes maakt het vlees zo smeuïg en zacht als de snelkookpan.
Komijnyoghurt
Bijgerecht (8 personen), bereidingstijd ± 5 minuten
Verhit 1 eetlepel komijnzaadjes in een droge koekenpan tot ze hun geur afgeven. Doe ze over in een vijzel en maal ze fijn. Meng het gemalen zaad met 3 deciliter dikke yoghurt of kwark, 3 eetlepels gembersiroop en een klein beetje zout. Serveer de yoghurt bij de lamscurry.
jeroen bakker
Weet je wel zeker dat dit recept genoeg water aangeeft? 150 ml wijn lijkt heel erg weinig om het daarmee 45 min. onder druk te laten koken
Eke Mariën
Hoi Jeroen, in een snelkookpan heb je nauwelijks vocht nodig bij het stoven van vlees. Normaal verdampt er tijdens het stoven een boel vocht maar in een snelkookpan bijna niet. Mocht je dit gerecht niet in de snelkookpan bereiden dan moet er inderdaad ongeveer 300 a 400 ml water bij. Succes!