Gerookte zalmtartaar met guacamole

Een heerlijke eyecatcher voor op tafel.

  • 20 min. bereidingstijd

  • 4

roken; zo doe je het thuis

Eten roken lijkt moeilijk maar niets is minder waar. Iedereen kan thuis zonder speciale apparatuur meteen aan de slag. Alles wat je nodig hebt is een pan met een deksel en een stoommandje, stoombloem, vergiet of bolzeef die in de pan past. In deze video laat ik je zien hoe je dat doet. Roken op hout…

Benodigdheden

  • Pan met deksel
  • Rookmot of ander rookmengsel
  • Rookmandje
  • Bakpapier

Ingredienten

  • 200 g zalmfilet
  • 1 kleine sjalot
  • 1 limoen
  • 10 takjes bieslook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 rijpe avocado
  • 1/2 tomaat
  • 1/4 rode peper
  • paar takjes koriander

Werkwijze

Stap 1/ Snijd voor de zalmtartaar de zalmfilet in kleine blokjes van maximaal 0,5 cm.

Stap 2/ Snipper het sjalotje, limoenrasp, olie en de helft van de bieslook. Breng op smaak met peper en zout. Schil de avocado en ontpit.

Stap 3/  Prak de avocado fijn in een kom. Verwijder de zaden uit de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.

Stap 4/ Ontzaad de peper en hak samen met de koriander fijn. Pers het sap uit de limoen en meng limoensap, peper, koriander en tomaat met de avocado. Breng de guacamole op smaak met zout.

Stap 5/ Maak met een steker van 6 cm 4 mooie timbaaltjes van de zalmtartaar op een stukje bakpapier.

Stap 6/ Leg onderin de rookpan een stukje aluminiumfolie. Spreid hierop het rookmengsel (rookmot, houtsnippers of ander mengsel) uit en zet de pan op het vuur. Zet de zalmtartaartje met het bakpapier in het rookmandje en plaats het in de pan zodra het rookmengsel begint te roken. Sluit de pan af met een deksel en rook de tartaartjes maximaal 2 minuten.

Stap 7/ Zet de zalmtartaartjes in het midden van 4 borden. Maak met 2 eetlepels mooie quenelles van de guacamole en zet er één op elk gerookt timbaaltje. Bestrooi met de achtergehouden bieslook.

Blijf op de hoogte:

Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Lekkerder leren koken?

Wil jij je kookkennis verbeteren en lekkerder leren koken? Abonneer je dan hier op de nieuwsbrief die elke maand verschijnt.