Garnalenkroketjes
De knolselderij in deze garnalenkroketjes geeft een frisse smaak. Eet ze met de zelfgemaakte mosterdmayonaise.

voor Bereidingstijd: 35 minuten
Afkoelen: 3 uur4
Benodigdheden
- frituurpan
- plantaardige frituurolie
Ingredienten
- 2 blaadjes gelatine
- 1 sjalotje
- 100 g knolselderij, in blokjes van een 1/2 cm
- 30 g boter
- 30 g bloem
- 150 ml vis- of gevogeltefond
- 2 el bieslook, fijngehakt
- nootmuskaat (naar smaak)
- 100 g Hollandse garnalen
- Voor het paneren:
- 50 g fijn paneermeel
- 2 eieren, losgeklopt
- 50 g panko
- 25 g krulpeterselie
- Voor de mosterdmayonaise:
- 2 el mayonaise
- 2 el dikke yoghurt
- 1 el grove mosterd
- 1 tl Dijon mosterd
Werkwijze
Stap 1/ Week de gelatine in ruime water. Fruit het sjalotje en de blokjes knolselderij ± 3 minuten in de boter. Roer de bloem er doorheen en blijf roeren tot de bloem zich aan de bodem van de pan begint te hechten. Giet de helft van de fond erbij en roer goed met een garde tot de saus begint te binden. Voeg al roerende de rest van de fond toe en breng de saus aan de kook. Knijp de gelatine uit en roer door de saus. Voeg zout, peper, bieslook en nootmuskaat naar smaak toe en roer de garnalen erdoor.
Stap 2/ Strijk de ragout uit op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur en vervolgens minimaal 2 uur opstijven in de koeling, maar in nacht is beter omdat het zetmeel dan meer tijd krijgt om te kristalliseren (retrograderen) . Verdeel de stijve ragout in 10 kleine of 4 grote ballen. Rol de ballen uit tot een staaf in de vorm van een kroket. Doe dat met natte handen zodat je de oppervlakte van de kroket glad wordt. Haal de kroketten achtereenvolgens door het paneermeel, het losgeklopte ei en tot slot door de panko. Leg de kroketten nog twee uur in de koeling om op te stijven.
Stap 3/ Bak de kroketjes in olie of vet van 180º C tot ze goudbruin zijn. Gooi daarna de peterselie in de frituur. Pas op want het spettert flink. De peterselie is klaar zodra de olie bijna is uitgebruist. Laat de peterselie uitlekken op keukenpapier en serveer het op de kroketjes. Roer mayonaise, yoghurt en mosterd door elkaar en serveer dit erbij.
Joseph
Wat de hoeveelheid bloem betreft komen ingrediëntenlijst (20gr) en bereidingswijze niet overeen (30gr).
Ook de te frituren peterselie komt als extraatje niet voor op de ingrediëntenlijst.
Eke Mariën
Beste Joseph, dank voor je reactie. Heb het aangepast.
Eric
Hollandse garnalen zelf pellen , garnalenschillen in 1 liter volle melk zacht aan de kook brengen, en dan zeven, heb je perfecste garnalensamaak naast de garnalen die erin gaan natuurlijk
Eke Mariën
Leuke tip Eric. Dank!
Wouter Spaans
Suggestie. Gebruik als extra toevoeging een onsje ongepelde garnalen. Hak die fijn. Met de hand of in de keukenmachine. Laat die garnalenpulp een kwartier trekken in de bouillon. Daarna passeren door een fijne zeef. Op die manier krijgt je ragout een schitterende garnalensmaak.
Eke Mariën
Hoi Wouter, dank voor je goede tip!
jan
beste heer/mevrouw
hoe komt dat als kroket even twee dagen laten liggen wordt niet meer lekker krokant en de vulling lijkt de helft minder?
met vriendelijk groeten
jan
Eke Mariën
Hoi Jan, het paneermeel onttrekt vocht uit de kroket waardoor het nat wordt. Kroket wordt daardoor minder krokant en de vulling droger.
Rosita
Recept garnalen kroket.
Sjalotje samen fruiten met blokjes knolselderij.
Ik kan geen knolselderij vinden bij de ingredienten.
Dus ook niet de hoeveelheid.
Help aub
bvd
groeten
Eke Mariën
Hoi Rosita, er gaat 100 g knolselderij in het recept, in kleine blokjes. Ik heb het recept inmiddels aangepast. Dank voor je reactie.